http-equiv='refresh'/>

24 Şubat 2012 Cuma

Parmak Emme

Uykuyla ilgili bir yazı yazmıştım. Epey olmasına rağmen siteye ekleyemedim. Sebebi de içinde geçen ‘Eda’nın büyük oranda uyku düzeni oluştu’ cümlesi. Bunu yazdıktan hemen sonra hanım kız her sabah 1,5 saat daha erken uyanmaya, geceleri daha da sık kalkmaya ve en kötüsü gecede 2-3 defa nedenini çözemediğimiz bir ağlama krizine girmeye başladı. Dişler mi kabus mu nedir diye bilemezken bu durumun alışkanlık yaptığından da şüphelenmeye başladık. Yazıyı tutuyorum şimdilik. İnşallah bu cümle tekrar doğruluk kazandığında yayımlarım. Uzun sürmese bari..

Uyku bir tarafa da benim asıl bahsetmek istediğim Eda’nın hala parmak emmeyi bırakmamış olması. 1 yaşında bırakır dedik, büyüdükçe unutur dedik ama hiç tahmin ettiğimiz gibi olmadı. En çok uykusu geldiğinde ve uykuya dalarken emmek istiyor. Birkaç gün umutlandım aslında bırakacağından. Şöyle ki uyurken “hadi kızım parmak emmeden de uyuyabilirsin, anne gibi uyu haydi sen de” dedim ve bunu duyunca parmağı hemen ağzından çıkardı ve uzun sürse de bu şekilde uykuya daldı. Ama gerçekten de garibim uğraşıyor uğraşıyor, bir türlü uykuya geçemiyor. 2 geceden sonra baktım kafayı çevirip yatağın köşesine gidip gizlice parmağını emiyor. Sonuçta başarısızlıkla sonuçlandı bu girişimim.

En büyük endişem dişlerinin ve parmağının şeklinin bozulması. Zaten parmağının hali iyi değil, yara oluyor sürekli. Yara bandı da çare olmadı, o varken de keyfine devam ediyor. Dişlerinin kötü olacağını, emmezse parmağının iyileşeceğini söylüyorum hep ama daha anlayacak yaşta değil ki fayda etmiyor. Anlıyor da işine gelmiyor. Çünkü alışkanlığından kurtulması hiç kolay değil. Emmezsen oje sürerim tırnaklarına gibi bir ödül koyuyorum önüne. Bunu duyar duymaz çıkartıyor ama sonra yine parmak ağıza..Nasıl unuttururuz bilmiyorum.



Hiç istemiyordum bu alışkanlığı edinmesini. Emzik alması için de o kadar uğraştık ki..Yine de engel olamadık ve doktorun 1 yaşında kendiliğinden bırakır söylemleriyle çok da üzerine düşmedik. Şimdi emzik emiyor olsa gözünün önünden yok ederek, yine zor ama nisbeten daha basit bir şekilde emziği unuttururduk. Bu ise tam anlamıyla “elinin altında”. İlkokula başladığı halde hala parmak emen örnekler duyuyorum ve kulağa hiç hoş gelmese de bunun bizim için de bir ihtimal olduğunu biliyorum.

İnternetten yaptığım araştırmaya göre uzmanlar çocuğu bunun için eleştirmemek daha doğrusu küçümsememek, bir utanç meselesi haline getirmemek gerektiğini; onun sağlığı ve iyiliği için güzel bir dille parmak emmemesi gerektiğini anlatmanın doğru olduğunu söylüyor. Minik ödüllerin de işe yarayabileceğini ifade ediyorlar.
Bulduğum bir yazıyı da paylaşmak istiyorum:


Children who suck their fingers or hands may be trying to relieve stress and soothe themselves, but the habit can cause dental and speech problems if it is not stopped by the time their permanent teeth come in. Many children with this habit also get teased or criticized by their peer group, so it's worth working on before it becomes a problem.
Parmak emen çocuklar stres atmaya ve kendilerini yatıştırmaya çalışıyor olabilirler; fakat bu alışkanlık kalıcı dişler çıkana kadar durdurulmazsa diş ve konuşma problemlerine neden olabilir. Bu alışkanlığa sahip çocukların bir kısmı bunun için kendi akranları arasında alay konusu olur veya eleştirilir; bu nedenle problem haline gelmeden once üzerinde durulması gereken bir konudur.

Tips & Warnings

Uyarı ve ipuçları

·         Try putting brightly colored adhesive bandages on your child's fingertip or fingertips, as a reminder not to suck.
Çocuğunuzun parmağını emmemesi için bir hatırlatıcı olarak parmaklarına renkli yarabantları yapıştırmayı deneyin.
(Çok denedim ama bizde pek işe yaramıyor)
·         If your child sucks his fingers at night, consider having him wear a glove or sock on his hand while he sleeps.
Eğer çocuğunuz parmaklarını gece emiyorsa uyurken eldiven takabilirsiniz.
(Hayatta da taktırmaz zaten terleyen bir çocuk, pişer onlarla)
·         Encourage your child to wash his hands frequently, to avoid the constant transfer of germs from his hands to his mouth.
Mikropların ellerinden ağzına geçmesini önlemek için çocuğunuzu ellerini sık sık yıkaması için cesaretlendirin.
(Dışarıdayken bu da problem yaratıyor; sürekli anti-bakteriyel ıslak mendilleriyle geziyoruz)
·         Take a look at your child's fingers ' if they are callused or sore, he is almost certainly sucking them too much.
Çocuğunuzun parmaklarına bakın, nasırlaşş veya yara olmuşsa kesinlikle parmağını çok fazla emiyordur.
(Bizimkiler nasırlaştı)
·         Watch your child's swallowing and speech ' chronic finger or thumb sucking can change swallowing patterns and cause your child to thrust his tongue forward when he swallows, which in turn can lead to lisping and other speech problems.
Çocuğunuzun yutkunma ve konuşmasını izleyin. Kronik parmak emme yutma alışkanlığını değiştirebilir ve çocuğunuzun yutkunurken dilini ileri itmesine neden olabilir ki bu da konuşma problemlerine yol açabilir.

·         Be patient with your child ' while finger-sucking is an unattractive and unhygienic habit, many children literally can't help themselves. Take the time your child needs to eliminate the habit gently and gradually, rather than criticizing or punishing.
Çocuğunuza karşı sabırlı olun; parmak emme hoş ve hijyenik bir alışkanlık olmasa da çoğu çocuk kendine engel olamaz. Eleştirmek ve cezalandırmak yerine çocuğunuza bu alışkanlığı yavaş yavaş, aşama aşama yok etmesi için zaman tanıyın.
·         Look for hidden stress in your child's life if he suddenly develops a sucking habit or other oral habit. Treating the stress may eliminate the problem.
Çocuğunuz eğer ani bir şekilde bu şekilde bir alışkanlık geliştirirse genel olarak yaşamında gizli bir stres,endişe var mı diye bakın. Tedavisi problem ortadan kaldırabilir.


HB

4 yorum:

ASLI dedi ki...

Eda tam olarak kac yasinda ve nasil uyutuyorsun bilmiyorum ama.Belki uyumasi icin sen rahatlatsan,baska sekilde uyumasini saglasan zamanlar unutur.bilmiyorum tabi nasil uyuttugunu.Ama ayaginda sallasan ya da yanina uzansan.Eline böyle yumusak bir oyuncak falan versen.Zor bir durum gercekten.Umarim sorun büyümeden atlatirsiniz

SadeAnne dedi ki...

19 aylık, yanında uzanıyorum uyurken. Gece de birlikte uyuyoruz ikimiz. Eline bebek ve benzeri şeyler vermeyi denedim. Masal anlatarak uyutmayı da denedim, masala başlar başlamaz parmağını alıyor. Yani uyku moduna geçtiğimizi anlayarak eksiğini tamamlıyor kendince. Umarım daha da çok uzamadan atlatırız.

ozlemmir dedi ki...

Kızınızın bahsi geçen parmak emme alışkanlığı 2.5 yaşındaki kızımda da var. Eda nın parmak emmesi sona erdi mi ( umuyorum yanıtınız evet olur) ve kaç yaşında sona erdi .
Sevgiler.
Özlem.

SadeAnne dedi ki...

Malesef hala sürüyor. sadece azalttı diyebilirim. 25 yaşı duyunca şimdi biraz endişelendim ben de..bırakması zor bir alışkanlık.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News