http-equiv='refresh'/>

12 Eylül 2012 Çarşamba

Yaşken Eğilemeyen Ağaç

Uyku, kızımın en büyük problemiydi. Ne gündüz ne gece uykusunu seven bir bebek oldu Eda, defalarca kez yazdım. Bu durum değişti mi? Hayır; daha dün gece saydım, 8 kere uyandı gece boyunca. Durumun değişmeyeceğini anlayınca bunu kabullenmek ve buna alışmak suretiyle benim değişmem gerektiğine karar verdim. Uyku değil ama başka bir şey var kendime sorun ettiğim.

2 yaşı bitti fakat parmak emme alışkanlığından kurtulamıyor. İstemiyor da aslında, en büyük zevklerinden çünkü. Ona olan zararını anlayabilecek yaşta değil. Ben defalarca kez anlatsam da, anlıyor gibi görünse de...Mesela geçen gün “emme kızım parmağını n’olur” dediğimde “dişlerim öne gelir” diye böldü beni. Parmaklarının nasır olduğunu, damak yapısının bozulduğunu, tüm zararlarını anlatıyorum tekrar tekrar. O an için anlıyor ama sonra yine işine devam ediyor. Sadece uyku esnasında da değil, mesela çizgi film izlerken ya da arabada bir yere giderken de yapıyor bunu. Uykudan önce biraz daha kolay unutturması, farklı bir şeye dikkatini çekip yapabiliyoruz. Fakat uykudan önce parmağını emmiyorsa uyumasına imkan yok. Onun yerine mesela bebeğinin saçıyla oynasa, elimi tutsa değil mi? Hiçbirini yapmıyor.

Ödülün etkili olduğunu okumuştum. Parmağını emmezse sevdiği bir şeyi ona alacağımızı söyledim, yok. Tırnaklarına renk renk ojeler süreceğimi söyledim, yok. Ödüllendirme sistemi bizde işlemedi.

Acı oje yöntemini deneyelim dedik son çare. Bitkisel içerikli bir tane bulduk ve sürdük. O da sonuç vermedi. Acı da gelse o parmağı ağzına sokmadan duramıyor. Acı dediğim de baya baya kötü, kendim denedim ve hayret ettim nasıl hala ses çıkarmadan emmeyi sürdürdüğüne.

Annem bugün ilaç yazdırmaya gidecekti aile hekimine. Bu gideceği doktor daha önce bir komşunun kızına böyle parmak emiyor diye bir konuşma yapmış. Kız ardından bir daha hiç parmak emmemiş. Annem Eda’yı da götüreyim, konuşsun diyordu ne zamandır. Hoca mı bu okuyup üfleyecek ve her şey bir anda değişecek diye pek umursamadım. Bizim söylediklerimizden farklı ne söyleyecekti sanki. Ama baktım hiçbir yöntem işe yaramıyor, peki bunu da deneyelim dedim. Bugün gitmişler, Eda’ya anlatmış adamcağız. Parmaklarının çirkin olduğunu söylemiş. Eda hanım büyüyünce doktor olmak istediğini söylüyor ya, yine ona da bu isteğini açıklayınca doktor parmak emmemen lazım doktor olacaksan falan demiş. Ben umutlu değilim açıkçası ama elimizde kalan tek çözüm buydu. Umarım bir şekilde kurtulur yavrucuğum bu alışkanlıktan. Yoksa dişlerine tel taktırması kaçınılmaz olacak büyüdüğünde. Üstelik okula başladığı halde gizli gizli parmak emen çocuklardan olmasını istemiyorum. Nasıl unutturacağız onu da bilmiyorum. Emzik değil ki bu kesip atasın. Her an, aklına geldiği anda yapabileceği bir şey. Bizim hatamız çocuk doktorumuzun lafına inanmak oldu. 2 yaşından sonra kendiliğinden bırakacaktır dedi durdu hep bize. Gerçi öyle demeseydi de daha çok bu işin üstüne düşseydik bu yaşa gelmeden ne değişirdi emin değilim.

Bir dönem doktorun bu rahatlatıcı sözlerine rağmen ben yine konuyu kafama takmış ve Eda’yı çok bunaltmamaya çalışarak arada bir anlatmıştım. Gece uykuya yatınca parmağını emdiğinde çıkarmasını istemiştim. Bu kez de yatağın en köşesine gidip sırtını dönüp gizli gizli yapmaya çalışıyordu. Kıyamadım ve çok üstelemedim. Zamanla bırakırdı ne olsa.

Böyle bir problemimiz var bizim. Çözüm yolunu bir türlü bulamadığımız...

HB

6 yorum:

AdanınAnnesi dedi ki...

Haticecim ilk yazmak istediğim kesinlikle kendini suçlama doktorumuzu dinledim diyerek. Bence bu bir süreç. Kızımda bebeklik aylarında emdi baş parmağını. Sonra unuttu. Buna sebep sanırım emzik oldu. Sadece uyumadan önce istiyor emziği. Eğer uygun bir zamanda bıraktırmazsak belki bizde de bu sıkıntı olacak. Belki doktorun söyledikleri işe yarar, inşallah. Doktor olmak isteyen Eda'ya bunu da sunabilirsin bak. Doktorlar parmmak emmez diye.

SadeAnne dedi ki...

Çok teşekkür ederim açıklaman ve önerin için. Doktor hikayesini deniyim bakalım inşallah işe yarar. Emzik alsın diye çok uğraştım ama asla tutmadı ağzında. Diliyle itiveriyordu :)

Unknown dedi ki...

Benim kizkardesim , amcamin kizi 5 yaslarina kadar parmak emdiler.Amcamin kizi isaret parmagini bukup oyle emerdi.Ikisinin de inci gibi disleri var.Esimin kardeside bas parmagi ve orta parmagini beraber emermis onun da disleri inci gibi.Lutfen cokta uzulmeyin.Su an hosuna gittigi icin yapiyor mutlaka farkina varip birakacagi gun de gelecek.

SadeAnne dedi ki...

O kadar sevindim ki bunları duyduğuma. Umarım etkilenmez ama şimdiden hafif öne geldi dişleri, parmağıyla ittirdiği için emme esnasında. Dediğiniz gibi farkına varıp kendi istediği gün bırakacak sanırım.

Unknown dedi ki...

ben çocuk gelişimi için gittiğim kurstan hatırlıyorum bu durum dikkat çekmek için yapabilirmiş asla müdahale etmemen gerekirmiş gördüğünde kafanı çevir ve başka bir şeyden bahset ,hatta orada buluna bir bayanı çocuğu da tırnak yiyormuş öğretmenimiz bu öğütleri vermişti ki kadıın gitmediği doktor denemediği yöntem(acılı oje dahil)kalmamıştı.Sonra kadın çok şaşırarak anlattı umursamayıp kafasını çevirmiş ve aaa diyerek ilgisini başka yöne çekmiş veee bingo kendiliğinden bırakmış bu alışkanlığı bir dene istersen.

SadeAnne dedi ki...

Güzdüz unutturmak çok zor değil ama uyumak için yattığında çıkarttırmak imkansız. Uykuya dalamıyor onsuz asla. Üstelemiyorum çoğu zaman, hiç bahsetmiyorum bile. Bence çocuk zamanı gelince ve kendisi istediği zaman bırakıyor. Annenin uğraşması, üzerine gitmesi çok fayda vermiyor anladığım kadarıyla.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News