http-equiv='refresh'/>

22 Mayıs 2012 Salı

Doğumdan hemen sonra süt sağmaya başlayın

LeiLeo markasının kurucusu ve emzirme reformu gönüllülerinden sevgili arkadaşım Zeynep blogunda anne sütünün sağılması ve saklanmasıyla ilgili annelerin deneyimlerini paylaşıyor. Benim kendisine yazdığım maile de bir süre önce yer vermişti. Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.


“Özellikle çalışan anneler izin bitip işe başlayınca bir panik yaşıyor; çünkü iş yerinde sağılan süt günlük ihtiyacı karşılamayabiliyor. O yüzden doğumdan sonraki ilk haftadan itibaren fırsat buldukça süt sağılıp depolanmalı. Çünkü biliyorsun sağdıkça süt daha da artacak. `Anca yetiyor, nasıl sağayım` diye düşünmemek lazım. Sağdıkça hem süt artacak, hem de ilerisi için bebeğe mama vermeye gerek kalmayacak.
Ben sürekli sağdım ilk aylarda, hatta artık sütüm o kadar artmıştı ki kızım emerken zorlanıyor diye sağma işini azaltmıştım. 5 aya kadar hem sağdım hem emzirdim yani. 5.ayda işe başladım, buzlukta sütten başka hiçbir şey yoktu diyebilirim. O kadar depolamıştım. Tabi onlar bizi epeyce idare etti. Hiç mama vermeden anne sütünden sonra katı gıdalara geçiş yaptık. Anneler süt sağma pompasını işe başladıktan sonra lazım olacak mantığıyla alıyor. Ama bence doğumdan hemen sonra kullanılmaya başlanmalı. Ben 10 aylık olana kadar falan günde 2 sefer sağıyordum. 600 cc civarı sağıyordum. Sabah çıkmadan ve akşam eve dönünce emziriyordum. Ama Eda 5 aylık olduğu için zaten yavaş yavaş ek gıdalara da başlamıştık.
10. aydan sonra günde tek sefere düşürdüm. Sağmadıkça tabii süt de azaldı, 100 cc’lere kadar düştü. Süt poşetlerine koyuyordum. Süt sağma odamız olmamasına rağmen neyseki buzdolabımız vardı. Süt sağma odası olmadığı için stajyerlerin odasını kullandım bir ara (hepsine “hadi bakalım dışarı” dedim) sonra müdürlerin seyahatte oldukları zamanlar onların odalarını kullandım asistanlarının iznini alarak. Her yolu denedim yani. En fenası o dönemde bir de ofis tadilatı oldu ve bizi şirketin en ücra köşesine attılar. Ne oda, ne buzdolabı. Orada da temizlikçilerin soyunma odasına göz diktim. Bir sandalyenin ve giyinme dolaplarının olduğu bir odada her tarafa kağıt havlular sererek işimi görüyordum. Sonra da revirdeki buzdolabına sütü götürüyordum. Akşam da yeniden alıp en son kullanıcı olan kızıma ulaştırıyordum =) Tabii bu şartların zorluğu, artık pompayla uğraşmaktan gelen fenalık (hele süt az az gelince çok sinir bozucu) ve evde emse “yeter koca eşek oldu” mantığı ile 11.ayda sağma işini bıraktım.
Şimdi pompanın nerede olduğunu bile bilmiyorum, gözümün önünden attım hemen =) Ama sonuçta kızım anne sütüyle beslenmiş oldu. Çok faydasını gördüm yani. O zamanlar 2,5 saatte bir besleniyordu. Ama 1 öğün meyveydi mesela, derken yoğurt eklendi. Bizim kız biberonu pek istemedi başlarda. Anneciğim de benim o kadar uğraşıp sağdığım sütü ısıtıp lavabodan döküyorum diye az üzülmedi. Bir şey içmeyi sevmiyordu nedense. Zorlaya zorlaya içtiği kadarını içiyordu. Annemin de emeği çok bu konuda. Neyseki büyük bir kısmını aldı diyebilirim. 1 öğünde sütümle muhallebi yapıyorduk kaşıkla yemesinde problem olmadığı için. Bu anlattıklarımın bir kısmını Blogcu Anne’ye de yazmıştım. http://blogcuanne.com/2011/05/11/e-ragmen-emzirelim/


Sizler de kendi yaşadıklarınızı anlatmak isterseniz Zeynep’e iletebilirsiniz, katkılarınızdan dolayı çok mutlu olacaktır. Emzirme döneminde anneler sütümü nasıl arttırabilirim, nasıl saklayabilirim gibi sorularla karşılaşıyor ve başkalarından tavsiye alma ihtiyacı duyuyor. İşte bunun için doğru adres Zeynep’in blogu. Süt annelere “Annelerden Sütlü Tarifler” serisini okumanızı öneririm.

HB

4 yorum:

AdanınAnnesi dedi ki...

o kadar çok yazacak şeyim var ki bu konu ile ilgili..

hatta bu konuda post yazmaya karar verdim şuan :)
beni takip et :P

SadeAnne dedi ki...

Bekliyorum :) Bence Zeynep ile de paylaş ki onun takipçileri de faydalansın ;)

AdanınAnnesi dedi ki...

Tamam, ben yazayım sen oku. Onaydan geçir. Benim yazacaklarım süt anneleride kapsayacak :)
Okey dersen paylaşalım?

SadeAnne dedi ki...

Estağfurullah..tabi ki seve seve okurum.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News