http-equiv='refresh'/>

12 Mart 2012 Pazartesi

Zehir duygular

Kimseyi değiştirmeye çalışmak mümkün değil. Daha doğrusu bunun için çabalamak gereksiz. Çünkü değişim hem zor hem de başkasının istemesiyle olacak bir şey değil. İnsanın kendi içinde bitiyor her şey.
Yine de benim elimde olsa şu duyguları dünyadan kaldırmak isterdim.

1.HIRS
Fazlası zarar; azı karar ve bence ismi de azim. Azim hırsa dönüştüğünde çok tehlikeli oluyor. Her şeyin önüne geçebiliyor zaman zaman. İnsanları kırma pahasına hırslarına yenilebiliyor bazıları. Oysa arada başkalarına zarar vererek başardıysan bir şeyleri hiçbir anlamı yok. Tuttuğunu koparmak güzel şey, ama dozunda olduğu sürece.

2.KISKANÇLIK
Mutlu olmayı engelleyen bir his. Sevdiğini kıskanırsın elbet, normal ölçüde olduğu müddetçe bu gayet masumca. Benim bahsettiğim daha çok başkalarını kıskanan, fesatlık duyan kişiler. Böyle yaparak bir yere gelmek çok zor. Sadece mutsuz eder bu insanlar kendilerini. Çünkü senden daha iyisi her zaman vardır. Daha iyisi, daha güzeli, daha zengini, vs vs..Ama unutmamak gerekir ki sen de başkalarına kıyasla daha iyisin, daha güzelsin ve şanslısın. Önemli olan bunun bilincinde olmak. Hep yukarılara bakarak mutlu olamaz insan, aşağısını görerek şükretmek önemli. Yarış halinde yaşayanlar hiçbir zaman birinci olamayacağının farkına varmalılar.

3.TAHAMMÜLSÜZLÜK
Bu ne yazık ki bende de var. Artık hayat o kadar stresli ki her günümüz bir telaşeli, bir koşturmacadır gidiyor. Sakince, mantıklı bir şekilde düşünmek çok zor. “Herkes” “her şeyi” hemen olsun istiyor. Bu işimizde de böyle, özel hayatımızda da. Neyse yaşam şartlarına attık suçu bitti.

4.BENCİLLİK
Sadece ben bileyim, sadece bende olsun gibi bir düşünce yabancı gelmiyordur çok da. Etrafımızda böyle davranan kişiler görmemiz çok mümkün. Oysa elindeki ve aklındaki her şeyi paylaşabilmeli insan. Yaradılışı gereği bencil bir varlıksa insan, yaşayarak bencil olmamayı öğrenmeli. Bu arada bunun için kardeş de çok önemli bence. Evde seninle yaşayan bir kardeş seninle birtakım şeyler paylaşan biridir. Senin olanı paylaşmayı öğrenmek için çok etkilidir. Ben tek çocuk olduğum için bu duygudan eksiktim. Şımartılan, her istediği anında yapılan biri olmamama rağmen ev arkadaşımla yaşamaya başladığımda kardeşsiz büyümenin farkını ve zorluğunu hissettim ilk zamanlarda.

5.KENDİNİ BEĞENMİŞLİK
Bazılarını bıraksan saatlerce anlatır. Konu hep kendisidir. Sanki dünya onun sayesinde dönüyordur. Oysa ne gerek var,bu kadar önemli bir şahıssa dünya biliyordur zaten bunu. Bu tip insanları översen muhabbet edebilirsin, aksi halde sadece dinleyici olarak katılabilirsin. Sıkıcıdır yani gayet sohbetleri.



6.SAYGISIZLIK VE KABALIK
Yaşadığım taze bir olayı anlatmak istiyorum. Dövme yaptırma kararı almıştım,Eda yazdıracaktım bileğime. Haftasonu bir dövme stüdyosuna gittim. Gümüş ve altın olmayan takılara karşı alerjim olduğu için öncesinde cilt doktoruma sormuştum sorun olur mu diye. Metal iğne kullanılacağı için alerji yapacaktır; fakat dövmenin kendisine alerjiniz var mı ancak yaptırdıktan sonra belli olur , minik bir bölgeye yaparak test edilebilir demişti. Yani iğnenin alerji yapması sorun değildi, önemli olan boyanın alerji yapmamasıydı. Stüdyoya girdiğimde ilk olarak bu alerji meselesini doktorun yorumunu söyledim. Ben anlatırken yanda dövme yapmakta olan diğer kişi hemen “alerji varsa yapamam” dedi. Arada ben ama şöyle böyle diye açıkladıysam da “risk alamam, yapmam” diye sözümü kesti. Risk alamazsın da neden alamıyorsun? Yani ne riski var? yapılırsa ne olur? Hiçbir açıklama yok. Kendini beğenmiş, saygısız tavırlar.. Sen ressam değilsin, bir müşterin var ve ona karşı saygılı olman lazım. Onun kafasındaki soru işaretini yok etmek senin görevin. Herkes işini bu tutumda yapmalı. Eğer yapmıyorsan parasız da hizmet versen kimse seni tercih etmez.

7.MADDİYATÇILIK
Durmadan para muhabbeti yapanlar çok dayanılmaz oluyorlar benim için. Karşısındakinin maaşını sormak çok ayıp gelir bana. Yapanlar var ne yazık ki. Başkasının durumundan banane ki? Kendi bütçeme bakarım ben. Ayrıca çocuk yanında da para konuşulmamalı. Bu sefer minicikken benim babamın çok parası var diyen çocuklar oraya çıkıyor çünkü. Sen çocuksun yahu, para senin neyine! Çocukluğun tadını çıkarmak varken..Parasız bir hayat sadece o zamanlarda var çünkü.

8.İKİYÜZLÜLÜK
En fenalarından...Sana başka konuşur, diğerine başka. Senin yanındayken öbürünü yerden yere vurur, söylemediğini bırakmaz. Sonra o kişiye gider bambaşka davranır. Sanki arkasından konuşan o değilmiş gibi.
Nasıl güvenebilirsin ki? Senin için de aynı şeyi yapmadığından emin olamazsın hiçbir zaman.

9.SORUMSUZLUK
Koca insanlar sorumluluğunu bilmez mi hiç? Bilmeyenler olduğu gibi nasıl olsa başkası yapar zihniyetiyle üstlenmeyenler de var. Yapan başkaları da her zaman vardır gerçekten. Ama bu üzerinden atma, kaba tabiriyle başkasına satma davranışı insanoğluna hiç yakışan bir şey değil.

10.DOYUMSUZLUK
Hep daha fazlasını isteme, elindekiyle yetinmeme günümüzün en büyük problemlerinden ve yine mutsuzluk sebeplerinden. Tatmin olamıyoruz bir türlü. Bir şeyi elde ettiğimizde sevinemiyoruz. Çünkü bu sırada elde etmekle uğraştığımız yeni bir hedef daha belirlemiş oluyoruz çoktan. Çok basit bir örnek; almayı çok istediğimiz bir elbiseyi aldıktan sonra bir kenara atabiliyoruz. Satınalma eylemi önemli ama aldıktan sonra o elbise sıradan bir şeye dönüşüyor.

Bu davranışlar hepimizin hayatında var az veya çok. Bazıları sürekli değil ama kriz anlarında ortaya çıkıyor. Bazen kendimizi tanıyamıyoruz bazense karşımızdakini. Tüm bu duygular yok edilse keşke. Düşünsenize işe gidiyorsunuz patronunuzda bunların hiçbiri yok, arkadaşlarınızda öyle. Hayatınızdaki kimse bunların ne olduğunu bilmiyor. Güzel olmaz mıydı?

HB

3 yorum:

AsOrTiK dedi ki...

hani bir kampanya falan yapılıp yok edilecek birşey olsaydı keşke bu duygular. maalesef bu duygularla yaşayan insanları da kabul edip yaşamalıyız. çünkü hepsi etrafımızdalar ne yazık ki...
önemli olan biz o duyguları içimizde barındırmayalım.
sevgiler

Gülin Ağırman dedi ki...

çok güzel yazmışsın canım. hergün binlercesine denk geliyoruz, zaten onlarcası ile hep aynı ortamı paylaşırken :( özellikle çok var ikiyüzlü diye tabir ettiğin ve hırslı insanlardan şu an çalıştığımız sektörde.
hayat gittiçe daha zor ve daha da kötü oluor insanlar malesef. nasıl bir dünya bekliyor bizi gelecekte. göreceğiz bakalım.... :(

SadeAnne dedi ki...

AsOrTiK; yorumunuz için çok teşekkürler. haklısınız önemli olan bizim kaçınmamız bu tür davranışlardan. Çünkü başkalasını uzak tutmak mümkün hayatımızdan biraz olsun ama kendimiz için zararı çok daha fazla.

Gülincim; ben de endişeliyim.her şey kötüye gidiyor çünkü. insanlar işini özel hayatının üstünde görüyor, işi hayatı oluyor adeta.korkutucu gelişmeler bence. hayırlısı :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News