http-equiv='refresh'/>

13 Eylül 2011 Salı

Nasıl beslemeli?

Çocuğun beslenme alışkanlıkları ilk yaşlarında oluşuyor. Hatta belki de anne karnından itibaren başlıyor. Anne hamileyken her besini almalı, her türlü şeyi yemeli diyorlar o nedenle. Anne,tek düze beslenmek yerine farklı farklı besinlerin tadını alırsa bebeğinin de ileride o yiyecekleri seveceği söyleniyor.
Katı gıdaya başlayan bebek mevsimine uygun fakat alerjik olmayan tüm sebze-meyveleri tatmalı. Diyelim ki bir sebzenin tadını beğenmedi. Bu durumda da sevdiği sebzelerle karıştırılıp tadına alıştıkça ayrı yedirilebilir. Her zaman bu kadar kolay olmuyor elbette. Çocuklar çoğunlukla bizden daha inatçı davranabiliyor. Yine de bebeğin 5.ayından itibaren yelpazeyi geniş tutarak her şeyi tattırmakta fayda var.



Kendimden biliyorum; bizim evde babam çok sevmediği için sebze fazla pişmezdi. Evlendiğimde bana sorun yaşatan bir konu oldu bu. Ben de patates, bamya, taze fasulye, hariç hiç sebze yemiyordum. Eşim ise tam tersi sebzeye düşkündü. Bu durumda alışmak zorundaydım. Patlıcan, kabak, kereviz, pırasa, karnabahar..hepsi evde pişe pişe benim kendilerine alışmamı sağladı. İnsan bir şeyin tadına alışmazsa onu sevemez ve bunun için de en doğru zaman kişinin ilk yılları. Tam aksi de öyle..Zararlı yiyecek-içeceklerin de tadı ne kadar az ve geç öğrenilirse o kadar iyi. Hiç öğrenilmemesine imkan yok. Çünkü çevre denen bir gerçek var ki bu çocuğa bayramda çikolata alması için ısrar eden, parkta çocuğuna cips yedirirken yanında oynayan çocuğa da ikram eden kişiler,  çocuğu markete götürüp kek,çikolata alıp onu mutlu eden büyükanne ve dedeler tam da bu gerçeğin içinde. Anne ne yapabilir? Herkesin bu konuda görüşü farklıdır. Ne olacak biz yemedik mi sanki küçükken diyen anneler olabiliyor. Ben böyle düşünmediğim için bu konudaki davranışım sürekli uyarmak ve engellemek yönünde. Örnek olaylar;

1.Bahadır Eda’ya ailenin gözde yiyeceği nutella vermek istediğinde engelliyorum. Çok az tadına bakabilir elbet, o da çikolatayı abur cuburların içinde en masumu gördüğüm için.
2.Bayramda Eda’ya şeker uzatanlara onun daha şeker yemediğini, benim onun yerine aldığımı söylüyorum.
3.Geçen akşam gittiğimiz bir arkadaş Eda geliyor diye marketten bir sürü alışveriş yapmış. Kekler, gofretler, bisküviler...Hiçbiri Eda’ya nasip olmadı tabi.


Ben abur cubursuz yapamayan biriyim. Peki nasıl olacak da Eda’yı uzak tutacağım? Avantajım sayesinde. Ben bu tür şeyleri evde hiç yemem (nutella hariç, onun için mekan zaman tamamen önemini yitiriyor). Evde aklıma gelmez çünkü. Daha çok işte çalışırken yiyiyorum veya okul dönemi ders çalışırken tüketiyordum. Evde bu zararlı yiyeceklerin bulunmaması, olsa bile çocuğun yanında yenmemesi en önemli konu.
Doktorumuza Eda’nın çay içmek istediğini söyleyip çok açık olması koşuluyla verebilir miyiz diye sorduk. “Verebilirsiniz ama orada onun içmek istediği şeyin çay olması sizin çay içmenizle bağlantılı. Ihlamur içseniz onu isteyecek. Dolayısıyla siz ne yiyip içmesini istiyorsanız sofranızda onları bulundurun” dedi özetle.
İlkokuldayken bir arkadaşım vardı. Kola, gazoz gibi asitli içecekleri ağzına sürmezdi, sevmezdi hiç. Herkes hayret ederdi nasıl sevmiyor diye.
Dedimya çikolata en masumu benim gözümde diye. Kola ve cips de en tehlikelileri. Patates kızartması ve hamburger yemiyecek mi çocuk ne yazık diye düşünenler olabilir. Evde hamburger hazırlamak en basit şey. Patates kızartmak da öyle. Ama defalarca aynı yağı kullanılarak kızartılanlar için evet yazık ki yemiyecek. En azından belli bir yaşa gelene kadar, kontrolü tamamen elimden bırakana kadar.

HB

4 yorum:

Sitare dedi ki...

hatice eda oldukça küçük zaten çikolata vb.şeylerle tanışması için.ama gün gelecek sen ne kadar eve sokmasan da o arkadaşlarında,anneane-babaannede,kreşte mreşte parkta markette ve en kötüsü can alıcı reklamlarda görecek.ve sen istesen bile uzak tutamaycaksın bunlardan.bugünlerin keyfini sür:))))

SadeAnne dedi ki...

Haklısın Sevgi. Elbet tanışacak ve bir cogunu da sevecek ama mümkün olduğunca geç olsun en azından. Yoksa tümden engel olmak ne mümkün..

Unknown dedi ki...

bende iki yaşına kadar hiç çikolata,kızartma gb yiyeceklerden vermedim ama annemlere ne zamn bırakıp bakkala bile gitsem o aralıkta çocuğun ağzındaki lekelerden ne yedirdiklerini çözüp bir güzel atışıyoruz o na göre fazla korumacılık bana göre nasılsa yiyecek bari ne kadar geç olursa o kadar iyi .
ama gelde anlat şimdi bizmki de kimin ne verdiğini bildiğinden ona göre davranıyor yani dibinden ayrılmıyor:))yani büyükler amaca ulsşmış oluyor böylece:))

SadeAnne dedi ki...

Annem sagolsun sözümü dinliyor o konuda ama onunla bitmeyecek. Özellikle kreşe okula başlayınca yine de ben uyarmaya devam ederim verenleri görürsem :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News