http-equiv='refresh'/>

20 Ekim 2014 Pazartesi

Fotoğraflarla Hamilelik Günlüğü-3 ve “Beslenme Uzmanından Çıkmış Hamile” gibi



Ye ekşiyi yap Ayşe’yi, ye tatlıyı yap Hakkı’yı. Benim şu an ekşi de tatlı da yemem yasak, ben ne yapıcam peki! Cuma günü beslenme uzmanına gittim. Bana yeme diyeceklerinden değil de ye diyeceklerinden korkarak gittim aslında. Mesela mutlaka süt içmelisin, ıspanak yemelisin, yumurtanın beyazı şart gibi gibi. Ye dedikleri evet hayli çok. Ama yeme dedikleri daha zorlayıcı. Altında yatan sebep de hamilelikte bebeğin kilo alışına yönelik beslenmek, benim kendim için kilo almamı engellemek. Rakamlarla ifade edersek benim kilomla (52) hamile kalan birinin toplamda 6-8 kg alması gerekiyormuş, hadi bilemediniz 10 kg. Aylara göre dağılımı da; ilk 3 ay hiç kilo alınmamalı sonraki aylarda da 1 kilo, son aylarda belki 1,5 kilo alındığında toplamda 8 kilo oluyor. Pekiii size bir matematik sorusu. Ben ilk 4 ayımda 3 kilo aldım bile. Benim kalan aylarda kaç kilo almam gerekir? Evet toplamda 6 kilo alınmalı cümlesini duyduğumda ağzımda bir şeyler olsa o öksürüklü sahne yaşanırdı ama sonradan anladım ki ben 52 kilo ile başlamış olabilirim ama toplamda 6 kilo zaten benim için imkansız. Ebru Şallı mıyım canım ben.

Gelelim beslenme programıma. Benim günlük harcadığım kalori bebek için yemem gerekenleri yediğimde doluyor. Yani bu demek ki ben günlük yumurtamı, peynirimi, yoğurtumu, cevizimi, etimi vs yediğimde geriye hiçbir hakkım kalmıyor. Diyetisyen aklımdan geçeni okumuş gibi (ama ben her gün taaa yemekhaneye yürüyorum ki yürüyüş de kaç kalori yakıyor sonuçta) 5 km tempolu yürüyüşün, benim metabolizmam için, sadece 175 kal yaktığını söyledi. Yani masa başı iş yapan ben aslında hiç de kalori harcamıyorum. Kısaca durum böyleyken tatlı ve hamurişi yemem yasak. Tatlının sütlüsü bile kurtarmıyor, örneğin 1 kase sütlaçta 370 kalori varmış. Benim yediğim profiterol, pasta, vb tatlıları soramadım bile. Hamurdan vazgeçmesi ise benim için en zor olanı. Bir de pilav, makarna konusu var ki sormayın. Günlük 6 dilim ekmek yemeliyim. (1 dilim ekmek=25 gram) 1 dilim ekmeğe karşılık gelen pilav sadece 3 kaşık. Program hamile bir bayan için biraz katı kısaca. Hamile olmam bile bunu bozmama izin vermemeliymiş. Abur cubura, pastalara, kızartmaya, pizzaya son mu yani??

Aş ermek hakkımız söke söke alırız!!


Tam da diyetimin başladığı gün yani Cuma akşamı Eda annemde kalmak isteyince Bahadır’ın da bara gidesi tuttu. Aylar hatta yıllar sonra nerden çıktıysa. Ee bara gitmişsin ortaya gelen çerezler, patlamış mısırlar yenilecek mecburen, işin adabı bu. Hem de o saatte. Diyette olduğuma inanmıyor musunuz? O gün o duyduklarım olmasa bütün hepsini ben yerdim, en azından miktarı azalttım. O da başarı değil mi, hadi biraz yüreklendirin ama. Sonra ertesi gün yeni açılan Beğendik Avm’den aldığımız tatlılar berbat çıktı diye ağzıma tatlı da sürmedim. Tek problem akşam Ayçaların getirdiği eklerden 1 tane yememdi. Tamam işte yine miktarı az. Dün yaptığım mercimekli köfte de kötü bir şey sayılmaz di mi? Sonuçta mercimekte protein var. Öyle gece yarıları dürüm aş ermiyorum, ya da kaşık kaşık nutella yemiyorum. Günde yediğim küçük parça bir çikolata bile yasaksa artık ne yapayım birkaç kilo fazla almak pahasına yerim canım çekerse.

Çok uzattım biliyorum ama son olarak 16.haftayı ayrı yazmak istedim. Haftaya cinsiyetin belli olacağını tahmin ediyoruz ve o nedenle bu fotoğrafı diğerlerinden ayırıyorum.

16. hafta

Cinsiyeti öğrenmeye çok az kaldı. Aslında doktorumun bir tahmini oldu ama kesinleşmeden paylaşmak istemiyorum. Hep söylüyorum ilk çocuk kız olunca ikincinin cinsiyeti için çok heyecanlanmıyorsun. Daha doğrusu evet çok merak ediyorum ama erkek olsa değişiklik olacak, kız olsa Edam için çok daha güzel. Dolayısıyla şu olsun diyemiyorum. Zaten en önemlisi sağlıklı olması. Yoksa hiç ama hiç önemli değil cinsiyeti.


HB

6 yorum:

Unknown dedi ki...

oyyy zihnim bulandı:)kolay kolay kendime yasak koyamayan bana en büyük yardımlar hep gebelikle birlikte hayatıma girdi.ilk geeliğimde 17 kilo alan bendim evet tatlıdan vazgecemedim ve doğrudum hakkıyı ,sonrasın da kilolarımı verdim evet ama toparlanmayan bir göbek kaldı yadigar.yardım konusunda da bende süt ve yoğurda tahammülü yoktu ama oğluma hamileyken yoğurda bayıldım hala da ayran ve yoğurtda eved stok yaptığımız oluyor zira oğlumda süt ve ürünlerine bayılıyor.şimdi 9. ayıma girdim ve bu aya kadar 10 kilo ile gelebildim ama burada da yine benim hiç yaklaşmadığım meyveleri öyle canım çekiyor öyle içim yanıyor ki nasıl yediğimi görsen korkarsın:)ve yiyerek ekşiyi doğurcam ayşeyi tezini kanıtlıyacağım sanırım pek inanmasam da bende pek uydu ve şimdi evde meyve stoğu var(bbu arada stokcuyum kabul ya canım isterse bulamazsam ne olur dimi ama:)
nasıl baş edeceksin bilmiyorum ama keyifli bir hamilelik diliyorum sana ve çok da yakışmış ayrıca.
bu kadar tatlıya ise düşkünlük ERKEK ihtimali:)
sevgiler

Unknown dedi ki...

şaka yapıyorsun sandım ama yazı ilerledikçe inanamadım. sen zaten inceciksin, sağlığını riske atmadıgın surece kilo almanın sakıncası yok bence :) ben Dafnede 15, Selende 16 kilo aldım. doğumdan sonraki 2 ay içinde çoğunu da vermiştim. sen de zorlamayla kilo veren değil, vucut yapısı zayıf olan bir insansın. şimdi kiloyu hic takma bence. şeker vb. rahatsızlık yaratmadıgı surece ye gitsin :)

SadeAnne dedi ki...

Sezo bigo; ekşi de çok yiyorum. Mesela annemin yaptığı turşuyu neredeyse ben bitireceğim. Bakalım o nedenle ben pek tahmin edemiyorum. İlkine göre çok daha az kilo almışsın, vallahi bravo. Göbek de anca sporla toparlanır. Çocuklar büyüyüp kendimize zaman ayırabildiğimizde oraya eğiliriz artık :))

SadeAnne dedi ki...

Burcu; şaka değil vallahi hayatımda ilk kez diyetisyene gittim. O da kilo vermek için değil neler yemem gerektiğini öğrenmek içindi. Pek beklediğim gibi olmadı, tatlı bisküvi hamur işlerine düşkünlüğümü öğrenince bir sürü yasak geldi. Amaaa yasaklar ne içindir :))) Uyabildiğim kadar uyarım ama çok da kendimi sınırlamayı düşünmüyorum.

Adsız dedi ki...

canımcım, göbek kalması olayı tammamen genetik. genetiği iyi olanlar şanslı olmayanlar maalesef... çok şükür ki 22 kilo aldım ve iki kilo falan kaldı şu günlerde ama göbeğim yok, yani sarkmadı. genetik, annemin de öyleymiş. senin de narin ve normalde zayıf bir yapın var. ben hatırlıyorum da Eda 1,5 yaşındayken sen de ip gibiydin ve demiştim sana doğumdan sonra kısa sürede böyle olunabiliyorsa ne güzel diye :) :) kesin bunda da veririsin, ki emin ol iki çocukla tempon daha yoğun olacak. ben şimdi ikizler sayesinde aldığım kiloyu yine onlar sayesinde verdim diyorum... :)

SadeAnne dedi ki...

Bende de tam tersi kilolar gitti ama göbek kaldı, yani Eda'nın hamileliğinden. O da sporla gider anca diye düşünüyorum. Göbeği kamufle eden şeyler giyiyordum tabi, eskiden giydiğim dar kazakların hepsini dağıtmıştım :) Evet hatırlıyorum o konuşmamızı bak bugün sen de çok iyi durumdasın 2 kilo kaldıysa. 2 kilo ne ki o da verilir en azından bir daha alman gerekmeyecek :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News