http-equiv='refresh'/>

25 Mayıs 2012 Cuma

Oturma Şeklini Değiştirmeye Çalışmayın

Bugün ilk kez bir konuk yazarım olmasının heyecanını yaşıyorum. Sevgili arkadaşım İlkay tatlı kızı Gökçe ile ilgili bir paylaşımda bulundu ve beni kırmayarak burada yayımlamama müsade etti. İlkay bir süredir kızının hafif içe bastığını gözlemlediğinden çok süre geçmeden bir problem varsa zamanında müdahale etme şansı olması için bir ortopediste muayeneye götürdü Gökçe’yi. Doktorun bu konuyla ve ayakkabı seçimiyle ilgili yorumları İlkay’ın yazısında...

Başımıza gelince bilinçlendiğimiz bir konu hakkında, genel bilinç oluşturma amaçlı yazmaya karar verdim.
Şu anda 28 aylığız. Çocuk doktorumuz 24 aylıkken muayene etti ve fizyolojik olarak ayakta problem olmadığını söyledi. “Büyüdükçe geçecek, oturma şeklini bacaklarını öne uzatacak şekilde değiştirmeye çalışın”  dedi. Biz içimiz rahat yaşantımıza devam ederken (bu arada sürekli bacaklarını uzatıp oturtmaya çalışıyoruz), çevreden birkaç kişi; aynı problemin (içe/dışa basma) kendi çocuğunda, torununda olduğunu, kendilerine de bize verilen cevabın verildiğini ancak çocukların şimdi birer ergen olduğunu ve hala içe/dışa bastıklarını ve çocukların bu durumdan üzüntü duyduklarını, mutlaka bir uzmandan bilgi almamızı söyledi. Bu arada ben de dikkat eder oldum ki çevremde belirgin şekilde içe / dışa basan çok sayıda insan var.

Fotoğraftaki gibi Gökçe'de hafif içe basma var


Ben de sonunda dün akşam Gökçe’yi bir profesöre götürdüm. Şeker gibi, samimi bir adamla karşılaştık. Bizi güzelce ve eğlenceli bir şekilde muayene etti. Söylediklerini özetliyorum:

“Her çocuk ayakları içe dönük doğar, zamanla bu açı kapanır. Gökçe’de fizyolojik hiçbir problem yok. Doğaya uygun olarak içe basıyor. (doktor gülüyorJ) Kalçadan öne gelen bir durum. Boyu uzadıkça normale dönecek. Oturma şeklini değiştirmeye çalışmayın. Çocuklar nasıl rahat ediyorsa öyle oturur ve farklı bir oturma şekline adapte olmaları onlar için zorlayıcıdır. Bu oturma şekli, kendi fizyolojisine uygun olarak beliriyor. Kontrole gelmenize gerek yok. 2-3 yıl sonra içe basma artıyor derseniz gelmeniz dışında bu konuyla ilgili doktora gitmenize gerek yoktur”

Gökçe'nin oturma şekli; bacaklarını yana kıvırarak


“Ohhh “ dedikten sonra ayakkabı konusunda bilgi vermesini istedim. Ortopedik mi?, ucuz lastik ayakkabılar mı? Biz annelerin kararsız kaldığı bir konu malum..

İşte cevap :

Çocukların ayak gelişimi için anahtar kelime “ayağın rahat etmesi”. Ayak hiçbir şekilde baskı görmemelidir. Evde vb. mutlaka çıplak ayak gezdirin çocuklarınızı, dışarıda ise tabanı tamamen bükülebilir ayakkabıları tercih edin. Gökçenin ek resimdeki Adidas ayakkabılarını büktü, fena değil ama çok daha esnek olabilir dedi. Kösele, kalın lastik, yürürken koşarken ayağını çalıştırmayacak ayakkabılar giydirmeyin. Ortopedik vb. ayakkabılar, çocuğun ayağının düzgün basmasını, ayak şeklinin düzelmesini sağlayacak güçte değildir, dolayısıyla ayak oyukluğu bile belirginleşmeyen çocuğa giydirmeyi tercih etmeyiniz.”
(Not: Çocuk doktorumuz da aynı bilgiyi vermişti)

İşte böyle arkadaşlar, içe basma ile ilgili olarak içimiz rahatladı, naçizane tavsiyem, böyle bir bulguyla karşılaştığınızda işin uzmanının mutlaka muayene etmesi.
Ayakkabı seçimi konusunda bir çocuk ortopedi uzmanından bilgi almak da faydalı oldu. Her ne kadar farklı doktorlar farklı görüşler belirtse de, hem çocuk uzmanımızın hem de bu şirin profesörün dedikleri beni ikna etti.  Seçim yine biz değerli annelerin tabii…

Sevgiler, saygılar
İlkay /Bursa

Bu konu annelerin kafasında karışık duran konulardandır. Mesela geçenlerde Eda’ya babet aldım çok özenip ama giydirdiğimde hiç rahat yürüyemediğini gördüm. Evde çokça ayakkabısız tutuyoruz, dışarıda da artık sert tabanlı olmayan ayakkabıları tercih edeceğim.

HB

7 yorum:

AdanınAnnesi dedi ki...

Ada'da Gökçe'nin oturduğu gibi oturuyor hep. Ve ben hemen müdahale ediyorum. bacaklarını öne doğru çevirerek oturmasını sağlıyorum. Müdahele etmemelimiyim yani? Henüz içe/dışa basma durumumuz yok.

Unknown dedi ki...

bizim mert de aynen böyle oturuyor yani benim bu yaşımda oturduğum gibi:)en rahat ettiğim oturma şeklidir bu.
Mert te gördüğümde hiç bunun yürümesiyle ilgili olacağını düşünmemeiştim taki yürümeye başladıktan sonra koşmayı tam beceremediğini görene kadar.Sonra araştırdığımda bunun bu oturma şekliyle ilgili olduğunu öğrenmiştim.Gittikçe koşması da düzelince pek korkmadım.Sadece hala içe basma var (babasında ve bende de var diye bize çekti sanıyordum):)
Ama öğrendiğime göre 3 yaş ile birlikte yürüme şekilleri düzeliyormuş
sevgiler

ilkay dedi ki...

Adanın annesi merhaba,
Kalçadan gelen bir oturma şekli dedi doktorumuz. İsteseniz de onu vazgeçiremezmişiz, gerek de yok dedi, bu durum boy uzadıkça düzelirmiş.Ancak 4 yaşına geldi, boyu 10 cm uzadı şeklinde değil de daha uzun vadeli düşünmek lazım, 7-8 yaş gibi örneğin. Sezobigo sanırım seni de cevaplamış oldum, genetikliği konusunda hiçbir fikrim yok, biz de olmadığı için aklıma gelmedi böyle bir soru sormak, doktor da sormadı.
İlkay :)

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır aklımdan çıkmış bir konuydu bu, iyi ki deneyimini paylaşmış İlkay. Ben düztabanım, Rüzgar da öyle gibi geliyor bana fakat emin değilim. Doktora götüreyim dedim hep bir şeyler çıktı, bu vesileyle bir randevu alayım hemen. Teşekkür ederim.

ilkay dedi ki...

Çocuklar belli bir yaşa kadar düz taban gibi görünürmş, gökçe de pofidik ayaklarıyla güzel bir örnek. sizde de varsa bir uzmanın görmesi sorularınıza cevap bulmanız açısından faydalı olacaktır. Sevgiler, ilkay:)

AdanınAnnesi dedi ki...

Evet milyon defa düzeltmeye çalışsamda oturuş şeklini anında aynı hali alıyor :) İyi oldu bunu öğrendiğim. Teşekkür ederim İlkay

ilkay dedi ki...

Di mi:) Onun içinde zor , bizim için de zordu...neyse ki içimiz rahatladı :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News