http-equiv='refresh'/>

25 Temmuz 2011 Pazartesi

Yeni yaşın ilk kontrolü

Haftasonu 1 yaş aşılarımız yapıldı. Artık aşılar her zamankinden daha zor geçiyor. Çünkü her şeyden anlamaya başladı küçük hanım ve doktorun odasının dışında ona hünerlerini gösteren Eda, odasına geçtiğimizde donup kalıyor. Sanki eski günlerini hatırlıyor ve başına gelecekleri biliyor gibi. Hele ki arka tarafa geçip üzerini soyarken hiç vakit kaybetmeyip ağlamaya başlıyor. Aşıya gelene kadar zaten başlamış olan bu ağlama krizi aşı sırasında iyice iç sızlatıcı hale geliyor. Bundan sonra 2 yaşına kadar aşı yok diye sevinmelerim bu yüzdendi işte. Meğer 1 ay sonra yine su çiçeği aşısı için doktorumuza uğramamız gerekecekmiş. 1 ay sonra kısmetse tatilde olacağımız için eylül ayında.. Aşı için gitmeye razıyım, hastalık olmasın yeter ki..
Bu kez de doktora sorduğum soruları ve yanıtlarını yazıyorum. Belki ışık tutar okuyan birilerine.

·         Şu anda yememesi gereken, yasak bir şey kaldı mı? Akşamları uyumadan sadece süt içirmeye başlayabilir miyim?

Artık yasak bir şey yok. Omlet vs.yiyebilir kahvaltıda. Sütü seviyorsa yatmadan verebilirsin, tamamen Eda’ya kalmış.

·         Öğünlerin arasını biraz açmak mı gerekiyor? 3 saatte bir yemek biraz sık değil mi?

Yine Eda belirleyecek. Dayanabiliyorsa daha aralıklı yedirebilirsin. Az ama sık sık yemeye devam da edebilir. Yaşı büyüdüğünde de bu alışkanlığı devam ettirenler olabiliyor.

·         Demir takviyesine gerek var mı? En son 6 aylıkken kan tahlili yapıldı. Kansızlık 6.aydan sonra ortaya çıkıyormuş çoğunlukla. 1 yaşında tahlil yapılacak mı?

Gerekmediği sürece demir ilacı önermiyorum. Gelişimi normal olduğu sürece ve iştahı da iyiyse tahlil yapmaya gerek yok. 2 yaşında idrar ve kan tahlili yapılacak. Artık ACD vitaminini de bırakıyoruz, Omega şurubuna başlıyoruz.

·         Evde ayakkabı giydirmiyoruz, yalınayak geziyor. Uzun süre ayakkabısız yürümesinde sakınca var mı?

Dışarı çıktığında ortopedik ayakkabı giydiriyorsanız o zaten dengeleniyordur. Arada ayakkabı giyip ara sıra çıkarıyorsa bir şey olmaz. (gerçi çoğunluk ayakkabısız gezdiği için bizde pek dengelendiği söylenemez ama bu sıcakta da ayakkabı çekilmez ki....)


1 yaşındaki bir çocuğun normalde 10 kilo civarı olması bekleniyormuş. Bizimki biraz altında ama dert değil. Sağlığı yerinde olduğu müddetçe hiç dert değil.
Yavrularımıza sağlıklı günler...

HB

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News