http-equiv='refresh'/>

11 Aralık 2014 Perşembe

Mahremiyet Eğitimi

“Çocuklara mahremiyet dersi nasıl verilmelidir” konusunu anlatan çok güzel bir video izledim. O kadar hassas bir konu ki… Çocukların anaokuluna başlama yaşı aslında bu konuda eğitilmeleri gereken yaşa karşılık geliyor. Anne, baba ve aile büyüklerinden ayrılıp tek başına yabancı insanların arasına katılıyorlar. Aileler çocuklarını ne kadar da en güvenilir okula göndermek isteseler, dünya kötü insanlarla dolu. Üstelik hep güvendiğimiz insanlar olmayacak etraflarında. Temel kazanmaları için erken yaşta bilinçlenmeleri çok faydalı olacaktır. Geçenlerde twitterda bir hesap paylaşılmıştı, spamlenmesi için.. Hesaba baktığımda kanım dondu. Minicik kızların fotoğrafları sapıkça paylaşılmış ve hesabın binlerce takipçisi var. Böyle mide bulandırıcı insanlardan uzak tutsun Allah çocuklarımızı. Ancak ne yazık ki her yerde olabilirler ve biz ebeveyn olarak her an çocuklarımızın yanında olamayacağımız için aslında onlara bu konuda sağlam bir eğitim vermek çok önemli.

Vücuttaki mahrem bölgeleri anlatmakla işe başlanabilir. Buralara anne, baba, anneanne, babaanne ve okuldaki sınıf öğretmeni dışında biri dokunursa, dokunmak isterse hemen bunu anlatması istenmeli. Videoda anlattığı gibi bir bodyguard seçilip aklına o kişi de yerleştirilebilir. Belli bölgelerimizin özel alanlar olduğunu ve bu sınırlara kendi iznimiz ölçüsünde yaklaşılabileceğini öğrenmeleri gerekir.

Mahremiyet eğitimi sadece sözlü anlatımla olmaz elbette. Bizlerin hareketlerimizle bunu desteklememiz gerekir. Örneğin çocuğu kalabalık bir ortamda giydirmek yerine üstünü değiştireceği zaman başka bir odaya geçmemiz lazım. Ya da tuvalete götürdüğümüzde mutlaka kapısını kapatmalıyız. Evde kimse yokken biz buna pek uymuyoruz. Kapılar sonuna kadar açık. Tuvalete girildiğinde kapı kapanır diye anlatmak yerine bunu her seferinde uygulamak en doğrusu.

Yetişkinlerin her istediğini yapabileceği duygusuna kapılmamaları gerekiyor. Özellikle de bu konuda bedenim bana aittir, kimse bana istemediğim sürece dokunamaz, beni öpemez mesajını aşılamalıyız. Küçük erkek çocukları gelip Eda’yı şapır şupur öptüğünde sinir oluyorum. Ama ses çıkarmayan ebeveynlerine. Herkes onu öpmeden izin almalı aslında ama nerdeeeee..

4 yaş bu konuların konuşulması için uygun yaş olarak görülüyor. Çocuğu korkutmadan bunları anlatabiliyor olmalıyız. Aamir Khan programında bunu çok güzel başarmış.

HB

2 yorum:

Gülşah önen dedi ki...

Bu zamanda okadar önemli bir konu oldu ki bu çocuklara bunu korkutmadan dikkatle açıklamak artık mecburi hale geldi.Şapu şupur öpmek falan artık hikaye olmalı bi sınırı bilmeli artık insanlar bilmiyorsada anne babalar müdahale etmeli.

SadeAnne dedi ki...

Kesinlikle! Bizim zamanımızda anne-babamız hiçbir şey anlatmazdı. Artık devir öyle değil, gereklilik haline geldi bu konuların konuşulması.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News