http-equiv='refresh'/>

14 Aralık 2012 Cuma

Kışın Diğer Adı Enfeksiyon

Eda’nın kulak enfeksiyonu olmasıyla birlikte kafamda yine soru işaretleri saklandığı yerden çıktı. Kulak ağrısı pis bir şey. Tüm gece ağrıdan uyutmadı kızcağızı ve kendi kendine geçmesi mümkün olan bir hastalık da değil. Sonra ilerleme riski de insanı korkutuyor. Bu yüzden doktora gitmek şarttı. Kendi doktorumuzdan öyle son anda randevu almak pek mümkün olmadığından yine başka bir doktora teslim olduk. Yaklaşımı güzeldi, oyun oynuyormuşuz gibi muayene ettiği için ağlamadan çıkmayı başardık hastaneden. Yalnız benim bu soru işaretleri varya, onların 2-3 tanesi hariç yok olmadı. Doktorumuz enfeksiyon olduğundan ve yeri itibarı ile riske atmamak istediğinden antibiyotik verdi. Bekliyordum zaten ama bu enfeksiyonun virütik olup olmadığını sorduğumda kaynağını söylemek çok zor yanıtını aldım. Doktordan net bir bilgi alamayınca da akşam annemin “üşütüyor bu çocuk sırf o yüzden hastalanıyor, patiksiz dolaştırma evde” yorumlarına da karşı çıkarken biraz zorlandım. İtirazımın altını pek dolduramadım.
Sonra geldim, internette biraz araştırdım kulak enfeksiyonunu. Özetle şunlar yazıyor:

Östaki borusu çocuklarda yetişkinlere göre kısa ve yatay olduğu için burun ve boğazdaki mikroplar kulağa kadar ilerleyebiliyormuş. Boru kısa olduğu için ufak bir soğuk algınlığında şişerek tıkanmasına neden oluyor ve tıkanık borudan geçemeyen sıvı orta kulakta birikip orada bakteri üremesine yol açıyormuş. Beni şaşırtan da bu zaten, Eda’da ne boğaz ağrısı vardı, ne burun tıkanıklığı ne grip. Durup dururken olmasını anlayamadım.
Mikrop kulağa dışarıdan değil, boğazdan gelip enfeksiyon yaratıyormuş. Su kaçmıştır kulağına diyenler de yanılıyor bu durumda.
Sırt üstü yatarak beslenme de kulak iltihabına sebep olabiliyormuş. Bu bizde var işte, gece ve sabah yatarak içiyor sütünü.
 Sebepleri bunlar. Belirtileri ağrı (özellikle gece bu ağrı artıyormuş) ;ateş, kusma ve bazı durumlarda akıntı görülebilirmiş.

Bugünlerde çok duyuyorum çevremdeki annelerden orta kulak iltihabını. Umarım kronik hale gelmek durumunda kalmaz. Bu arada Eda’nın kuzeni de aynı şekilde hastalanmıştı birkaç hafta önce. Doktoru sinüzit ve buna bağlı enfeksiyonlar için 3 aylık bir aşı kürü vermiş. Hap olarak alacakmış. Daha öncesinde hiç haberim yoktu böyle bir aşının varlığından. Hala da detaylarını bilmiyorum. Doktora sormak için not ettim aklımın bir köşesine.

HB

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizim doktorumuz bir yasindan sonra yatakta beslenme olayini tamamen biraktirdi. Hem uyku kalitesi, hem dis sagligi, hem de bu sorun icin. Ben bayagi zorlanmistim baslarda ama sonradan doktoru dinledigime hep sukrettim.

SadeAnne dedi ki...

Çok iyi yapmışsın. Beni bu konuda yönlendiren bir doktorum yoktu, ben de araştırmamışım demek ki. Şimdi de bu alışkanlığı bıraktırmak çok zor hale geldi. İşimiz var...

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News