http-equiv='refresh'/>

10 Ekim 2011 Pazartesi

Söyletmek dert, söylemesi dert


Bizim nesil bebekler ile şimdikiler arasındaki farkları çıkarmaya kalksak bir tanesi de tuvalet alışkanlığı kazandırma konusunda olurdu. O zamanki olanaklarla alakalı bir durum. Kullan at bebek bezleri o yıllarda da olsaymış belki 1 yaşında tuvaletini söyleyen bebekler bu kadar çok olmazmış o dönemler.


Annem bu yaz Eda’yı çiş söylemeye alıştırsak mı acaba dediğinde daha erken olduğunu söyledim. Uzmanlar,bağırsak ve mesane için gerekli olan kas kontrolü 18. aydan sonra sağlandığı için bu yaştan önce tuvalet eğitimini önermiyor. Kendi doktorumuza sorduğumda da daha çok erken olduğunu, çocuğu bu yaşta bunun için zorlamamak gerektiğini söyledi. Çocuğun bir kaç kelime de olsa konuşmaya başlaması gerekiyor, tuvaleti geldiğini haver verebiliyor olması için bu önemli.  Diğer bir kriter de sabah çocuğun bezi kuru bir şekilde uyanması. Eda geceleri emdiği için bu zaten mümkün değil şu aşamada bizim için. Gece mama vermek gibi tuvaletini yaptırmak da çok tavsiye edilmeyen alışkanlıklar.

Eda’nın yaşı bence çok ufak her açıdan. Bir kere çocuğun laftan anlaması da şart. Zaten beni en çok tedirgin eden şey dışarıda tuvaletini yaptırmak. Erkek çocukları için biraz daha kolay. Büyük alışveriş merkezlerinde bile çoğu wc’de klozet kapak örtüsü olmuyor. Peçeteleri sermek zorunda kalıyorsunuz. Bir de çocuk sonuçta, rahat durmayacak, orayı burayı ellemek isteyecek. En azından laftan anlamalı ki hiçbir yere değmemesi gerektiğini sebepleriyle birlikte anlattığında sözünü dinleme ihtimali olsun. Şehirler arası yolculuklar ise beni en çok korkutanı. Malum dinlenme tesislerindeki tuvaletlerin hali içler acısı. O durumda çocuk için lazımlık mı taşımalı bilmiyorum ki, bir çözüm bulmak gerekir herhalde. Oysa ayrım olmaksızın her yerin tuvalet temizliğine önem verilse keşke. Ayrıca bazı klozetlerde görüyoruz; üzerinde naylon örtü oluyor ve bir mekanizmayla o örtüyü yenileyebiliyorsunuz. En güzeli bu sistemin her yerde uygulanması olurdu. Nisbeten içimiz rahat olurdu çocuklarımızı üzerine oturturken.


Her şeyde olduğu gibi bunda da kendi temizliğini kendin sağla diyor bize işletmeler. Daha düşünmek için erken belki ama aklıma gelen çözümler antibakteriyel spreyler ile klozetin temizliğini yapmak veya kağıt kapak örtülerinden kendim temin edip her yere onu taşımak.

Önümüzdeki yaz muhtemelen tuvalet işleriyle uğraşıyor olacağız. Çoğu çocuk için çok uzun sürmeyen bir süreç olduğunu biliyorum. Doğru zamanı belirlemek önemli sadece.

HB

5 yorum:

ASLI dedi ki...

Kesinlikle dogru zamani da cocuk belirliyor yine..Ada iki ya$ina gireli bir kac gün olmu$tu tuvalet zamaninin geldigini belli etti.
Cocuga birakmak ve esnek olmak önemli bence...

burcubilir dedi ki...

evet canım gayet iyi yapıyorsun zorlamamakla. ben de sabah aynı seyden bahsediyordum. cocugu daha hazır degilken tuvalete zorlamak psikolojik sorunlar da yaratıyor. ve de benim anlamadıgım baska birsey de, neden anneler cocuklarını hep daha erken yapsın diye zoralr ki? daha erken yürüsün, daha erken tuvaletini soylesin.. ne oluyor yani oyle olunca. onemli olan dogru zamanda yapması. kendi kişisel hevesleri icin ileride asırı titiz ya da takıntılı cocuklar yetistirdiklerinin farkına varamıyorlar..

SadeAnne dedi ki...

İkinize de katılıyorum. Aceleye hiç gerek yok. Tuvaletini söylemeyen bir cocuk tanıyor musunuz? 3-4 yasından sonra illa ki söylüyor.

Adsız dedi ki...

ne yazikki,arkadasimin cocugu 5 yasinda ve tuvaletini kesinlikle soylemiyor ve bezine yapmak istiyor. altini actirmiyor bile. o yuzden hersey zamaninda ogretilmeli. gec kalinmasi da sorun ..

SadeAnne dedi ki...

5 yaş çook geç bence. çok üzerine düşmediler mi acaba bu kadar geç kalmış..

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News