http-equiv='refresh'/>

4 Ekim 2011 Salı

Anne dostu toplum için..

Bir şeylerin değişmesini istiyorsak çok şikayet eden ama az çözüm üreten bir topluma rağmen çaba göstermek zorundayız. Aksi halde şikayet etmeye hakkımız olmaz ve beğenmediğimiz koşulları yaşamaya devam etmek zorunda kalırız. Oysa değişim o kadar da zor değil. Uzun zaman alsa da, engelleri beraberinde getirse de ufak bir hareketle başlar ve kitleleri yanında getirir. “Anne dostu toplum platformu” işte bu değişim hareketinin örneği. Emzirme Reformu’nu takiben ortaya çıkmış ve daha çok yeni bir oluşum. Manifestosu ise hepimizin katkılarıyla oluşturulacak. Blogcu Anne Elif aşağıdaki soruları paylaşarak konuyla ilgili söyleyecekleri olan herkesi sobelemiş. Benim cevaplarım da aşağıda..

  1. “Anne Dostu Toplum”dan ne anlıyorsunuz? Birkaç cümle ile tanımlar mısınız?
  2. Türk toplumunun “Anne Dostu” bir toplum olduğunu düşünüyor musunuz?
  3. Toplumsal hayatta annelerin karşılaştığı en büyük üç zorluk sizce nedir?
  4. “Anne Dostu İş Yeri” deyince aklınıza gelen ilk üç kriteri paylaşır mısınız?
  5. Çalışan annelerin yaşadığı en önemli üç sorun size göre nedir?
  6. Elinize bir sihirli değnek verilse, iş ya da günlük hayatınızda yaşadığınız hangi sorunu/engeli değiştirmek isterdiniz?
C1: Anne dostu toplum gerek yasal düzenlemeleriyle gerek örf-adetleri ve gelenek-görenekleriyle “kadın”a değer veren bir toplumdur. Anne dostu toplumda devlet sadece kanun çıkarmakla kalmaz, bu yasaların uygulanıp uygulanmadığını sıkı bir biçimde denetler. Zira süt izni kullanılırken fazla mesai yapılması yasakken büyük şirketlerde bile bu ihlal edilebiliyor. Anne dostu toplum çalışan annelere esnek saat uygulaması ile çalışma imkanı verir. Maaşımı daha düşük almak ve işlerimi ayarlamak şartıyla daha az saat çalışma olanağım olsun isterdim doğrusu.
C2: Yeterince değil. Anne dostu bir toplumda yaşıyor olsaydık ilk 6 ay sadece anne sütünü savunan fakat doğum sonrası izni sadece 2 ay olarak belirlemiş çelişkili düzenlemelerimiz olmazdı.
C3: Apartman girişlerinin bir çoğunun bebek arabası ile çıkmaya uygun olmaması, emzirme odası bulunmayan mağazalar veya alışveriş merkezleri, dışarıda örneğin alışveriş merkezinin asansörüne bebek arabasıyla binip normalden fazla yer kaplayınca diğer insanların rahatsızlığını yüzlerindeki ifadeye yansıtması; kısaca insanların anlayışsızlığı.
C4: Kaliteli bir kreşe sahip, her departmanın yakın bir yerinde bulunan süt sağma odaları, bebeğin anneye olan ihtiyacına empati ile yaklaşan bir şirket ve çalışanlar.
C5: Çalışan annelerin kısıtlı bir süre içinde bakıcı bulma zorluğu, yine çalışan annelerin bu yoğunluktaki çalışma saatleri yüzünden çocuklarına zaman ayırmada eksik kalması ve yeni nesilin anneyi daha az görerek bakıcı ile yetişmesi veya bunun tersi için annenin kariyerini feda etmesi, süt sağma odası bulunmayan bir yerde sütünü boşaltamadığı için rahatsızlanan veya sadece boş bir oda peşinde koşarak her türlü koşulda süt sağan annelerin işveren tarafından anlaşılmaması,yeri geldiğinde bu sürenin işten çalınan zaman olarak görülmesi.
C6: Bebeğimle daha çok vakit geçirebilmeyi, çalıştığım yerin bir kreşe sahip olmasını ve emzirme konusunda daha bilinçli yorum yapan bir toplum dilerdim.

Ben çalışan annelerin sıkıntılarından sadece süt sağma odasıyla ilgili olanı yaşadım. Şanslıydım yani, ama ne yazık ki süt sağmaya bu kadar zaman harcadığı için, süt iznini kullanıp eksik saat çalıştığı için, hatta az diye eleştirdiğimiz kanuni doğum iznini kullandığı için baskı gören, bu baskıyla haklarını kullanamayan yüzlerce anne var. Bir şeyler yapmak lazım, bir şeylerin değişmesi lazım. Bu yolda atılacak her adımda ben de elimden geldiğince olmaya çalışırım.  Siz de desteğinizi göstermek istiyorsanız blog sahipleri soruları cevaplayıp linkini yazabilir, blogu olmayanlar yorum yazabilir veya AnneDostuToplumPlatformu@gmail.com adresine mail gönderebilir. Bu yazıyı okuyan ve katkıda bulunmak isteyen herkes..

Tüm emzirme reformu gönüllülerini ve “anne dostu toplum platformu” fikrini öne sürenleri tebrik ediyorum. Sadece şikayet etmekle bir şeylerin çözülmeyeceğini bilen herkesi..

HB

1 yorum:

Blogcu Anne dedi ki...

Çok teşekkürler!

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News