http-equiv='refresh'/>

20 Haziran 2012 Çarşamba

Yarım Kalan Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi sadece bezi atmaktan ibaret değil. Hatta bu onun minik bir kısmı. Herkes eninde sonunda bezi hayatından çıkarıyor. Yetişkin olup da bez kullanan tanıyor musunuz? Söylemesi bile komik ve saçma. Ama tuvalet eğitimini tamamlamamış dünya kadar yetişkin var. Bilgim hemcinslerimle sınırlı olmasına rağmen bu sayının yüksek olduğuna eminim. Aslında kadınların bu grupta olması çok utandırıyor beni. Bu kişiler kendi çocuklarına da örnek olacak insanlar, kendi çocuklarına da bu alışkanlıkları kazandıracak daha doğrusu öğretemeyecek insanlar. Üzücü..

Hepimiz karşılaşıyoruzdur lavaboda görmek istemediğimiz manzaralar ile. Herkesin belli bir eğitim seviyesine sahip olduğu, görgülü, giyimi kuşamı düzgün, kültürlü insanların kullandığı şirket lavabolarında bile üstelik. Geçenlerde lise stajyeri önümde sifonu çekmeden çıktı gitti tuvaletten. Stajyer..Yani yirmisine dayanmış bir genç. Unuttu belki diyeceksiniz ama bildiğiniz pis bırakmıştı orayı. Oysa yapacağı şey çok basit; ve fakat o yaşta uyarılamayacak kadar utandırıcı. Stajyerler görevini tamamladı ve gitti ama bu çirkin manzara bitti mi? Ne yazık ki hayır..Çünkü o stajyer sonraları işe girdiğinde de aynı şeyi yapmaya devam edecek. Ediyorlar.

Eda’ya hemen hemen 1 aydır tuvalet eğitimi vermeye çalışıyoruz. Annecim sağolsun çok uğraşıyor. 1 haftada hallediliyor diye duymuştum ama sanırım çocuğa göre, yaşına göre değişiyor. Erken mi başladık bilmiyorum ama bu sıcaklarda da bezle durmasına gönlümüz razı olmadı. Hala altına yaptığı oluyor. Oyuna dalıp, unutup söylemediği çok oluyor. Sabretmek gerektiğini ve eninde sonunda söyleyeceğini biliyorum. Önemli olan sadece bu değil. Eğitimin diğer tarafları da önemli. Direkt tuvalete yaptıysa yanında hemen sifonu çekiyorum ki aklına öyle kazınsın. Tuvalet yapıldıktan sonra klozet temiz bırakılır.

Hala çişi geldiğinde pek söylemediğinden sık sık tuvaletini tutuyoruz. Her seferinde ellerini yıkamıyoruz henüz. Kendisi bir şey de ellemiyor henüz. Biraz geçsin bunu da öğretmemiz gerekecek. Tuvaletimizi yaptıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Aslında benim her defasında ellerimi yıkadığımı görüyor. Hiçbir şey yapmadan bile ona örnek oluyoruz.

Tuvalette çok vakit geçirmek de iyi değil. Benim eşim de dahil olmak üzere tuvalette gazete okuyan, telefondan oyun oynayan,..yani uzun vakit geçiren insanlar var. Evet orası kafamızı dinleyebildiğimiz, rahatsız edilmediğimiz tek yer ama sağlık bakımından da bu şekilde uzun süre oturmak tehlikeli. Ayrıca kafa dinleme ve rahatsız edilmeme kısımları anneler için hiç geçerli değil, dolayısı ile annelerin böyle bir sorunu da yok. Bu ufakken kazandırılan bir alışkanlık mı emin değilim ama Eda şu sıra tuvaleti gelmiş olsa bile hemen yandaki duşakabinle veya fayanslarla oynamaktan işini görmeyi erteliyor. 10 kere hadi dedirttikten sonra teslim oluyor. Öyle başka bir aktiviteyle uğraştığından değil de nazından, inadından yapıyor bizimki bunu. Zamanla değişecektir sanırım.

Hazır yaz gelmişken annelerin bir çoğu tuvalet eğitimini denemeye başlayacak. En başından bu unsurları eğitimin içine dahil etmek en güzeli ve doğrusu olmalı. Diğeri elbet alıştırılır; 5 günde olmaz 2 ayda olur...

HB

3 yorum:

AdanınAnnesi dedi ki...

Öncelikle o stajyerinize "ohaaa" diycem ama kötü örnek teşkil etmiş olucam. Kendisinin tuvalet eğitimi yarım kalmış evet!
Biz henüz tuvalet eğitimine gecmedik, ama kim nerde yazarsa bu konuyu pür dikkat okuyorum.
Sonunda mutlaka bezi atıyorlar, önemli olan en doğru zaman galiba. Darısı başımıza.
Başarılar dilerim Eda'ya. Anneanneyede sabır :)

Adsız dedi ki...

Geçtiğimiz ay ajansta tuvalet temizliği konulu bir toplantı yapmak zorunda kaldık. Düşünebiliyor musun, buna gerek duyulacak ölçüde feci manzaralar oluyordu. Eğitim şart yani!

SadeAnne dedi ki...

Adanın Annesi; diyebilirsin rahatça çünkü ben de manzara karşısında terbiyemi bozmak zorunda kaldım. Doğru zaman çok önemli. Biz biraz erken davrandık, o nedenle de uzun sürecek gibi ama bir yandan da iyi oldu bu sıcaklarda o bezle hiç rahat edemeyecekti. Ada için daha erken seneye siz de halledersiniz inşallah. Çok teşekkür ederiz :)

rüzgarlıgünlervegeceler; siz bunu anlatırken utanmışsınızdır ama insanlar çok enteresan hakkaten. O yaşa gelip de tuvalet temizliğinden haberdar olmamak hiç kabul edilebilir değil.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News