http-equiv='refresh'/>

30 Kasım 2011 Çarşamba

Özeleştiri vakti

Hoşumuza gitmese de yaptığımız şeyler var değil mi? Özellikle de konu çocuklarımız olunca oturup bir düşünmek gerekiyor. Ben de hem özeleştiri yaparak hem de anne-baba kadar çocuğu etkileyen çevre faktörünü de değerlendirerek bir liste yaptım.



EylemAnneAnne yorumu
Çekmeceleri karıştırmaİzin vermiyorBu başlığı etrafı karıştırma olarak da tanımlayabiliriz. Çocuk yürümeye başlayınca çevresini keşfetmeye başlar doğal olarak. Bunu da ancak ortalığı karıştırarak yapar. Bu kadarı normal elbet ama çekmeceleri açmaya çalıştığında ya da örneğin salondaki tehlikeli eşyaları ellemek istediğinde her seferinde uyardım. Bunu evi dağıtmasın diye ya da eşyalarım çok kıymetli olduğu için değil başka bir eve gittiğimizde de aynı şeyi yapmasın diye uyguladım. Hatta evdeki hiçbir çekmeceye kilit vs takmadım. Cıs dediğimde sözümü dinliyordu çünkü. Fakat yeni yeni beni pek sallamamaya, uyarılarımı dinlememeye başladı. Özellikle mutfaktaki çekmecelere takmış vaziyette. Açıp içlerini karıştırmayı, boşaltmayı çok seviyor. Parmağını sıkıştırması bile durdurmadı ne yazık ki..
çevreÇocuktur karıştırır, önlem olarak evin düzeni değiştirilmeli mantığı hakim. 
Abur cubur yemeİzin vermiyorTatlıyla çok arası yok şimdilik. Hatta gönül rahatlığıyla kızım abur cubur sevmiyor diyebiliyordum. Birkaç gün öncesine kadar...Cipslere saldırıp ne kadar iştahlı yediğini görene dek.. Böyle bir durumla kaşrılaşmamak için en güzeli cips yememek, gelen misafire ikram edilecekse çocuğun ulaşamayacağı bir yere koymak, böyle bir yer yoksa hiç ikram etmemek.
çevreÇocuktur yer, biz yemedik mi sanki çocukken!
Aynı odada uyutmaKarşı1 yaşından beri neredeyse her gece benimle uyuyor. Eskiye nasıl döneceğiz bilmiyorum. Geniş geniş, yayılarak uyumaya da alıştı sanırım. Yatağı dar geliyor kendilerine!!
çevreDaha çok ufak odasında yatırmak için!
Gece anneannede bırakmaPek istemiyorİstemesem de ara ara bırakıyorum,uykusuzluğun tak ettiği zamanlar veya gece dışarı çıkacaksak. 
çevreGeceleri annende kalsın,niye alıyorsun ki her akşam!
Tehdit cümleleri kurmaKarşıUfakken araba koltuğunda oturmak istemiyordu ve ben 'oturmazsan polis amca kızacak bak,ceza yazacak' diye tehdit ediyordum. Güzel bir şey değil aslında tehdit ederek istediğimizi yaptırma.
çevreYemezsen ..... sana kızacak!
Ödül karşılığı bir şey yaptırmaKarşıZaman zaman yapmıyor değilim. Bak ilacını içersen suyla oynamana izin vereceğim gibi cümleler bana ait evet.
çevre.....yaparsan sana oyuncak alacağım!
Ağladığında hayır diyememeKarşıAğlayarak her istediğini yaptıramazsın diye kızsam da bazen gerçekten yaptırdığını farkediyorum.
çevreTamam tamam ağlama yeter ki!
Öpme,sıkıştırarak sevmePek hoşlanmıyorAnnedir sever! Öpmeden, mıncıklamadan, yoğurmadan sevmeme imkan yok. 
çevreGel seni bir öpeyim, şapır şupur ama!!



Not: Çevre kolonunda yazdıklarım bana en uç gelen örnekler. Herkes aynı hassasiyetle veya aynı düşünce yapısıyla yaklaşmıyor. Bunu da garipsemiyorum esasen. Herkesin yetiştirilme tarzı ve çocuklarına davranış biçimi, kısaca herkesin doğruları farklı.

HB

1 yorum:

Unknown dedi ki...

yazdıklarına istisnasız ben de katılıyorum. yapmak istemeyip cevredekilerin yorumları yuzunden yaptıgım seyler oldu, ya da kim ne derse desin boyle yapacagım diye direttiklerim de oldu. konu cocuk yetistirme olunca herkesin yontemi farklı oluyor dedigin gibi cunku herkesin kendi dogruları var

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News