http-equiv='refresh'/>

28 Kasım 2011 Pazartesi

Mevsimin vazgeçilmezleri



Kış aylarının gelişiyle birlikte hastalıklar gecikmeden aramızda görünmeye başladı. Eda da bir süredir öksürüyor. Öksürük denen şey kolay gelir, gitmek bilmez ya; o mantıkla bende çok endişe yaratmadı Eda’nın öksürüğü. Ateşi yoktu ve hırıltılı bir öksürük değildi, balgam olduğu için öksürüyordu daha çok. Bu sürede evin diğer fertler yani ben ve Bahadır da hastalanınca kızın hastalığı hafif ilerler gibi oldu. Öksürük sıklaştı, buna burun akıntısı eklendi. Daha da kötüleşmeden ilaca başlamaya karar verdim o nedenle. Cumartesi gününden beri Peditus kullanıyoruz. Şurup kadar hatta belki ondan daha önemli birkaç aracımız var aslında.



Coldmix
Bu hastalığın en kötü taraflarından biri neden olduğu burun tıkanıklığı. Burnu tıkalı bir çocuğun uyuma ihtimali çok zor. Bizim için bile aynı şey geçerli aslında. Ben burnum tıkalı olduğu zamanlar yatakta döner dururum, ağzımdan nefes alamam çünkü böyle durumlarda. Çocuk da aynı şekilde huzursuz olur burnundan rahat nefes alamadığında. Coldmix bunun en güzel ilacı. Aslında ilaç da denemez, bitkisel bir damla. Yaka ve omuz bölgesine 1-2 damla damlatıldığında nefesi açmaya yarıyor ve etraftaki enfeksiyonlara karşı da koruyuculuk sağlıyor. Ufak çocukların kullanımında önerilmeyen Viks’in aksine Coldmix için bir yaş sınırı yok. Doktoru Eda’ya 5 aylıkken önermişti çünkü.

Serum fizyolojik damla
Burun tıkanıklığı yaşayan çocuklarda sık sık kullanılması gerekiyor. Eda hiç hoşlanmasa da haftasonları uykuya yatırmadan bir süre önce mutlaka burnunu bu şekilde açıyorum. Ellerini ve başını tutmak, ağlatmak zorunda olsam da..

Soğuk hava buharı
Alıp almamakta kararsız olduğum ürünlerin başında geliyordu. Şimdi ise iyi ki almışım diyorum. Gece gündüz kaloriferin yandığı evlerde nem oranı %25’e kadar düşüyor. Böyle olunca da geceleri boğazı kurumuş olarak uyanıyor insan. Buhar makinesini çalıştırdığımızda ise fark hemen hissediliyor. Eda şansımız varsa ve birkaç saatliğine de olsa odasında uyuyorsa buhar makinesi onun odasında oluyor. Boğazım kuruduğundan durmadan su içmek için uyanıyorum. Eda çok geçmeden yanıma geldiğinde makineyi de taşıyorum. Boğazım yumuşacık oluyor ve rahat rahat yutkunuyorum ama bu sefer de Eda uyutmuyor. Tezat tezat..

Ihlamur çayı, bal-limon
Eda için hazırladığımız ve içiremeden dökmek zorunda kaldığımız çayın sayısını hatırlayamıyorum. Ne biberondan,ne bardaktan hiçbir şekilde içmiyor. İçine pekmez,bal gibi tatlanırıcı şeyler koymayı da denedik, faydasız. 1 kaşık balın içine birkaç damla limon sıkıp onu yedirebiliyoruz anca. Boğazına iyi gelmesi için...



Mevsim meyveleri
Çeşitlilik azalsa da portakal,kivi,mandalina,ananas gibi vitamin bakımından zengin meyvelerle takviye yapmakta fayda var. Hastalıklarla savaşmak için şart aslında. Çok az meyve tüketen biri olarak kendime de söylüyorum; her gün mutlaka menümüze meyveyi eklemeliyiz.

Bu ne soğuk!!


Kışı oldum olası hiç sevmemişimdir. Soğuk havası, kalın kalın kıyafetleri, balkonda oturmak varken çoğu zaman eve hapsetmesi, erken kararan günleri, değişken havalarla birlikte çıkan ve salgın şeklinde yayılan hastalıkları ile kış hiç benim mevsimim değil.

Yaz gelene kadar kendimizce belirlediğimiz önlemler ile atlatacağız bu kışı da..Umarım büyük hastalıklar yaşatmadan yerini ilkbahara bırakır..

HB

2 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Bizde de biri geçmeden diğeri başlıyor. Ve sanırım Kerim'in ciğerlerine indi gene. Şimdi uyutmaya çalışıyorum , uyuyunca doktoru ile konuşacağım. Bunca nebül, fısfıs bilmem ne engelleyemedi böyle olmasını. antibiyotik de verecek muhtemelen.. geçmiş olsun hepimize

SadeAnne dedi ki...

Gecmis olsun :( antibiyotik gerekebilir bence de fazla ilerlemeden doktorla görüşmek en iyisi. Şifa diliyorum

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News