http-equiv='refresh'/>

28 Ekim 2011 Cuma

Beceremiyorum

Durum analizi yapmam işe yarayabilir mi acaba? En azından içimi dökmem beni biraz rahatlatacaktır. Öyle umuyorum.
Eda yumurcağı 15 ayını bitirdi ve ben hala onun için bir uyku düzeni sağlayamadım. Suçu burada kendime attığıma bakmayın, uyutma denemeleri esnasında bambaşka birine dönüşüyorum. Kendimi tanıyamıyorum bazen. Analiz yaparken durumu iki taraflı değerlendirmeliyim.

Eda cephesinden

Hiçbir zaman çok uyuyan, kolay uykuya dalan bir bebek olmadı Eda. “Akşam yatırayım sabaha kadar uyur” tarifine uymadı hiç. 15 ayda bir ya da belki iki defadır bu şekilde deliksiz sabaha dek uyuduğu günler. Bahadır ve bende büyük şaşkınlık ve sevinç yaratan bu iki gece dışında, her gece en az 2-3 defa uyanan ve kendi kendine uyumayan bir bebeğimiz var.

Benim cephemden

Benim tarafımda işin 2 boyutu var. Biri annemin söylediği “aynı sana çekmiş, sen de gece hiç uyumazdın” cümlesiyle alakalı. Benim kabahatim burada başlıyor. Keşke zamanında anneciğime bu kadar eziyet etmeseymişim, uykucu bir bebek olsaymışım da kızım da bana benzeseymiş. Diğeri ise olayın gerçek boyutu: Eda’ya hala uyku eğitimi veremedim. Yaz tatilinden önce iyi bir düzen oturtmuştuk aslında. Yine bizim yatakta ve benimle uykuya dalıyordu; ama uyuduğunda hemen kendi yatağına alıyordum. Gece uyandığında da emzirip tekrar yatağına yatırıyordum. Tatilde 1 ay aynı odada uyuyunca bu düzen bozuldu. Eda bizim odada duran park yatakta uyumak istemedi. Hatta hiç uyumak istemeyen bir tavır takındı tüm tatil boyunca. Uyusun da nasıl olursa olsun mantığı gelince zaten kural falan kalmıyor. Çoğunlukla bizim yatakta uyuduğu için tatil dönüşü tekrar yatağına alıştırmak çok zor oldu. İşin aslı hala alıştırabilmiş değilim. İlk uyuduğunda yatağına alsak bile gece uyandığında yatağında tutamıyoruz. Uyuma saatimiz 22:00, uyanma saatimiz de 07:30.
Genel durum bu ve daha kötüsü son birkaç gündür tamamen alabora olan uyku düzenimiz.

Uyuma saatimiz gece 12’yi bulmaya başladı.
Yine eski saatte uyumaya gidiyoruz.
“Ba-ba  ba-ba” çığlıklarıyla karşılaştıktan sonra odaya babamız geliyor.
Bu sefer ağlama şiddetleniyor ve parmakla dışarısı gösteriliyor. Amaç babanın gelip onu odadan çıkartması.
Odadan çıkana kadar tüm apartmanın duyacağı şiddette ağlıyor ve hiçbir şey onu susturamıyor.
Babası odadan çıkartıyor, oyuncaklarla oyalıyor.
Sustuktan sonra yeniden deniyoruz. Sonuç yine aynı.
Denemeleri çeşitli varyasyonlarda yapıyoruz, mesela babası tek başına götürüp uyutmaya çalışıyor ya da yanımıza bir bebek alıp yatağa giriyoruz. Masal anlatmayı, ninni söylemeyi, telefondan çizgi film izletmeyi, güzel güzel tane tane neden uyumamız gerektiğini anlatmayı, her şeyi bu süre içinde denesek de bir sonuç alamıyoruz.
En nihayetinde saatin gece 11 buçuğu geçmesiyle ve babasının ayağında sallamasıyla uykuya dalıyor.

Ben uyumadıkça stres yapıyorum. Belki uyur umuduyla uyku tulumunu giydirdiğim Eda, ağladıkça ter içinde kalıyor. Ben ayakta sallanmaya alışmasın diye kızarken olaya daha sakin yaklaşan babamız finali yapıyor. Eda hep onunla ve hep benim beğenmediğim ayakta sallama yöntemiyle uyuyor. Asla ayakta sallayarak uyutmuşluğumuz yok. Bu saatlere kadar uyanık kalması da çok ender yaşadığımız bir durum. Nerden çıktı durup dururken hiç bilmiyorum. Gece bu şekilde uykuya daldıktan sonra da benimle birlikte yatıyor ve gece sayısını takip edemediğim kadar çok uyanıyor. Bazen bir taraftan bir tarafa dönerken bile mızıldıyor.

Gündüz uykularında da durum iç açıcı değil. Haftasonları çoğunlukla es geçiyoruz. Çok uykusu olsa da, esneyip dursa da yatağa yatınca u-yu-mu-yor! Oyun yapıyor, gelip öpüyor, ayağa kalkıyor, zıplıyor. Tek yapmadığı uyumak. Başta sevimli olsa da saatler geçtikçe sinirler geriliyor. 1 güne mahsus olsa, çocuktur arada uyumadığı olur der geçeriz ama bu ara her hafta sonumuz böyle geçiyor. Bizi özlediği için böyle davranıyor olabilir. Acaba 18 ay sendromu denen şey mi başladı bizde, 3 ay önceden? Ah kullanma klavuzları yok ki takıldığımız yerlerde okuyup çözüm bulalım..

HB

3 yorum:

seval dulger dedi ki...

Haticecim bu yazdıklarının aynılarını bizde yaşıyoruz...Annenin dediği gibi benim annemde der bende uykusuz bir çocukmuşum uyumazmışım...İşin ucu yine bize dokunuyor sanırım.Hiçbirşey sonuç vermiyor..Uykusu olduğu halde uyumak istememek binbir dereden su getirmek,gece sürekli uyanmak huzurlu bir uyku yok..Ve aramızda yatmak istemesi...Gece 10 yatırsam bile yaklaşık her 1 saat yada yarım saat arayla uyanıyor...Nasıl bir uyku düzeni kuracağımı şaşırdım nasıl işin içinde çıkacağım bilmiyorum.Dün gece ağladım resmen...

Unknown dedi ki...

aslında yazını cuma görmüştüm ama o gün canım fazla sıkkın olduğu için yorum yazmammıştım ama hep aklımdaydı.malum aynı sıkıntıları çekmiş biri olarak yorum yazmak istedşşm.Öncelikle daha önce yazdığım yorum gibi gececek lütfen bunu bil.biliyorum bu cümle çok havada şuan senin için ama bende aynen senin gibi beceremiyorum deyip duruyor habire araştırıyordum ama öğrendiklerimi ya hayata geçiremedim yada beceremedim hasılı bende kendime hep "beceremiyorum" diye kızdım.Ama 23 aylıkken sütten kesmemle sihirli bir değnek değdi bize sabaha kadar uyuyan çocuğu görünce şok geçirmemk elde değildi.Hatta ben kalkıp kalkıp baktım ki uyanacak mı diye.Anladığım kadarıyla süt-meme keyfi hoşlarına gidiyor.Ben uyanmamak için yan yatar memeyi dayardım bu seferde sırt ağrısı tavan yapmıştı.yaklaşık 3 ay oldu sanki o günler hiç yaşanmamış gibi.Ama ne çektiğimi bir ben bir allah birde çeken bilir:)
şunu bil gececek neden mi diyorum bak ben o günleri silmişim ki ikinci yolda:)
hemde çok isteyerek .biliyorum yine mızmızlanacağım zorlanacağım ama şu günleri yaşayınca herşeye bedel diyordun:)(umarım en kısa sürede uyku sorununu çözersin tüm kalbimle dil,iyorum)
bu yorumu yazıyorum ki 9 ay sonra yorum bekleyen ben olacağım teselli verende sen:)
Kardeşiminde benim oğlumdan42 gün küçük bir kızı var yani aynı sayılırla çocuğu akşam yatağa koy sabah al .Oda emiyor ama uykusu ağır herhaldeki kalmıyor.Hatta ben kardeşime napıyorsun taktiği nedir diye habire sorardım ki bunu çoğu ağlayarak olurdu ben nasıl yapamıyorum diye.(gerçi ilk çocuğu yani oğlunda oda çok çekmişti:))
çok uzun oldu kusura bakma kendine iyi bak:)

SadeAnne dedi ki...

Sevalcim; sanırım emdikleri icin böyleler ama ben kafaya koydum kismetse bayramdan sonra odasına alıştırmaya calisicam. Böyle olacak gibi değil.
Sezobigo; cooook sevindim canım yorumundan öğrendim hamile olduğunu. Allah sağlıklı bir sekilde kucağına almayı nasip etsin. İkinciler daha uslu olur diyorlar ama inşallah uyku konusunda üzmez seni. Zaten deneyimli olacağın icin daha farklı yaklaşacaksın, elbet geçiyor bu günler diyerek.
Güzel yorumlarınız icin cok teşekkürler. İsler öyle yogun ki bu ara, tüm gün toplantı. İse erken geliyorum yetiştirmek icin, geç çıkıyorum. Anca yazabildim o yüzden cevap...

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News