http-equiv='refresh'/>

18 Eylül 2014 Perşembe

Kardeş Kardeş

Eskiden ikinci çocuğuna hamile olduğunu söyleyen bir bayana “kaşınmışsın” yorumu yapılır mıydı acaba. Bizzat bana söylendi bu ve komik geldi kulağıma. Günümüzde tek çocuk yaygın, o yüzden ikinciyi düşünenlere deli gözüyle bakılıyor bir kesim tarafından. Bu devirde delilik belki de. Maddi olarak öyle. Çünkü artık şehrin en iyi Anadolu ve Fen Lise kontenjanları boş kalıyor. Yani devlet okullarından özel okullara kaydı herkes. Çocuklar yüksek puanla bile özel okula gidiyor. Hikaye lisede başlasa neyse ilkokuldan maddi çöküntü başlıyor. Belki görmüşsünüz internette dolaşan 2.sınıf konuşma ve iletişim sorusunu. Hani şu “façan yansın karşiim” şıklı soruyu. Neyse işte birçok sebeple artık veliler özel okullara yöneliyor. Okul fiyatları ise 4 yıllık parasıyla ev aldıracak türden. 2 çocuk olunca 2 ev tabi. Ha evden örnek verdim. Eğitime harcanacak para ile ev alınmalı demiyorum. Biz zaten kredisiz ev alabilen bir toplum da değiliz ki. Yüksek gelirlerimiz yok. Çocuklarımız iyi bir eğitim alsın diye bütçemizi nasıl ayarlayacağız diye düşünüyoruz.

Biz ikinci çocuk kararı alırken işin maddi kısmını hiç hesap etmedik aslında. 4 kişilik bir aile olmak istiyorduk ve ayağımızı da yorganımıza göre uzatacaktık. Elbet bir yolu bulunur. Evet kaygılarım var ama üzerinde durmuyorum hiç.



Zaten bu yorumu yapan arkadaş da parasal kısmı düşünmeden söyledi bunu. Evdeki curcunayı, uykusuzluk, yorgunluk ve çocuk bakmanın getirdiği zorlukları ima etti. Belki en zoru kardeş kıskançlığı ile baş etmek. Eskiden yokmuş bence bu, ya da çok azmış. Sebebini de tahmin ediyorum. Annelerimiz bizi kendi kendimize oynamamız için bırakırmış. Annem hala söyler. Yemek yemen çok zordu, geceleri hiç uyumazdın ama bütün gün kendin oyuncaklarınla oynardın, bu Eda kime çekmiş böyle diye…(ona göre çocuk ille birine çekmeli sanırım. “ne süslüsün sen öyle, kime çektin yavrucuğummm”) Çocuğun suçu yok ki onu biz öyle yaptık. Bütün ilgi üzerinde. Onunla oynamak için can atan biri varken neden tek başına takılsın. Yüksel annem de öyle der, 3 çocuk büyüttüm. Üçünü de yere bırakırdım hiç öyle kucakta büyümediler diye söyler. Ondan bir önceki nesil ise çocuk doğurup tarlaya gittiği için çocukla ne kadar ilgilenebilmiş düşünelim artık. Peki bu şartlarda büyüyen çocuklar eve yeni bir bebek gelince kıskanır mı? Bence sevinir bile evde oynayacak birileri çıktı diye.

Ayrıca 90’larda çocuk olanlar beni anlar. Biz sokaktan eve girmezdik. Bütün günümüz ip atlayarak, seksek oynayarak, sokakta yapılabilecek ne aktivite varsa onlarla geçerdi. Şimdi ise çocuklar hep evde, anne babaları ile dipdibe. Dolayısıyla ebeveynlerini paylaşmaları çok daha zor.

Sözün özü; eskiden çocuk bakmak hem daha zordu hem daha kolaydı.

Kardeşim olmadığı için bunları sadece gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Siz ne düşünürsünüz? Kardeş kavgası hep vardı ama kardeş kıskançlığı bugünkü kadar yoğun muydu sizin çocukluğunuzda da?


HB

10 yorum:

Unknown dedi ki...

anneme hep söylerim allah razı olsun senden bana bir kız kardeş yaptığın için(istenmeyen kaza olduğunu annemin hep söylemesine rağmen:)
kardeş başka bişey gerçekten abim de var 3 kardeşiz ama kızkardeşim için allaha ne kadar şükretsem az.bu arada yanlış anlaşılmasın biz kardeşimle bir arada en fazla 1 gün sonunda mutlaka atışırız ha evlendikten sonra daha kibar olduk ayrı.evlenmeden önce kedi köpek gibiydik resmen ama iyi ki var şükürler olsun.Bu sebepten belki hem oğluma kardeş istemiştim baştan beri hatta Mert'in uykusuz (bebekliği özellikle)çok zor bir bebekti o aralar bir vazgeçtimse de kardeş sevdamdan biraz büyüüp şiim kolaylaylaşınca yine düştüm kardeş derdine.Malum toplamda 3 düşük olmasına rağmen yine umut ettim bir kardeşi olmasını şükür ki az bir zaman sonra da kavuşacağız ona.Mert de çok istekli ve maddi tarafını pek düşünmeden girdik kardeş olayına:)
bizde kredi ödüyoruz ev için ve biliyorum ki sıkışacağız ama ileride İYİ Kİ yapmışım diyeceğim düşünüyorum.
Sana da kolaylıklar bu yolda :)
sevgiler

sevgili günlük dedi ki...

Bence artık tek çocuk değil hem de az yaş arayla iki çocuk moda:) Çevremde tek çocuğu olan kimse yok neredeyse. biz 1 yıldır iki çocukluyuz, kardeş kıskançlığı için erken henüz.Yorucu mu ,evet çok yorucu, ama iç güdüsel olarak biliyordum tek çocukla kalmayacağımı ben. Parasını pulunu hiç düşünmedik. Hatta galiba ben üçüncüyü de istiyorum.

Adsız dedi ki...

ben benden yedi yaş küçük erkek kardeşimi hiç kıskanmadım, kıskanmamışım. yani bilinen, görünen böyle :) bilmiyorum, hiç hatırlamıyorum kıskançlık namına bir vukuat yaşamış mıydık acaba. ama ben çok anaç bir abla idim. çok baktım, yedirdim, bezledim, uyuttum; küçük annelik yaptım. çok benimsedim bu anlamda kardeşimi. ama şimdi onunla paylaşımımız çok az. uzun zamandır öyle. sanırım erkek olmasından dolayı. bir kız kardeşim olmasını çok isterdim. şimdi kızlarıma bakıp ne kadar şanslı olduklarını düşünüyorum. bir de planlamadan iki tane olunca ikinci olsun mu derdi olmadığı gibi cinsiyeti ne olacak sorunumuz da olmadı. iki kız bence en güzel tablo, tabii şahsi fikrim :) :) kıskanmaları var ama doğal, daha bilinçli değiller. arada bir bir şeyi paylaşmakta zorlanıyorlar. bence zmaanla ve bizim de yol göstermemizle paylaşmayı öğrenecekler. umarım ileride de iyi iki dost da olurlar kardeş olmanın yanında.

SadeAnne dedi ki...

Sezo bigo; evet senin de ne kadar istekli olduğunu biliyorum. Allah gönlünüze göre verdi, inşallah sağlıkla da alırsın kucağına. Ben de eminim iyi ki yapmışım diyeceğine. Ne olursa olsun kardeşlik başka ve dünyadaki kimse aynı yeri tutmuyor. Bakalım Mert'in kardeşiyle maceralarını bekliyoruz merakla ;)

SadeAnne dedi ki...

elif; benim çevremde herkes tek çocukta kalmış ve birçoğu da pişman. Demek 3.düşünülüyor, hadi hayırlısı :)

SadeAnne dedi ki...

dubleanne; katılıyorum sana. Bir kız çocuğu için kız kardeş en güzeli. Evet başlarda tam bir rakip ama büyüdükçe de en iyi sırdaş ve dost demek. Ela ve Nil çok şanslı bence de. Alper düşünsün bu kadar kız popülasyonu içinde ne yapacağını :))

Özlem TEMİZ dedi ki...

Ben oğlumun kardeşi olmasına kız kardeşimin düğününe gittiğimde karar verdim.3 kardeşiz kız kardeşimle aramda 4 yaş erkekle 12 yaş var.3ümüz bir araya gelip bi halay çektik ya hem gülüyorduk 32 diş birden hem de ağlıyorduk manyaklar gibi.Millet ne oldu bunlara diyordu gecenin sonunda.Yaaa ne biliyim tuhaf bi duygu herşey gözümüzün önünden geçiyordu aynı evin içinde ne güzel şeyler yaşanmıştı.İyi ki varlar iyi ki.Oğlumun da bu duygudan eksik kalmamasını dileyerek eşimin zaten çok fazla olan ısrarlarıyla ikinci çocuk fikrini sahiplendim.Bana da "Ayy kaza mı" diyen öyle çok oldu ki.Haydaaaa diyor insan.Yoo gayet bilinçli:)))

Eminim kıskançlık yaşanacak,ama bunun yanında bir sürü güzel duygular da yerleşecek çocuklarımıza.Artı eksi değerlendirmesi yaptığımda artılar eksileri götürüyor.Ve bu nedenle hevesliyim,kardeşinin gelmesini heyecanla bekleyen bir tospaa var artık...

SadeAnne dedi ki...

Özlem; kaza mı diyenlere kafa atma hakkına sahipsin bence. Ne saçma bi yorum öyle!! Kesinlikle artıları çok daha fazla. Umarım onlar da büyüdüğünde sizin yaşadığınız gibi hiç unutmayacakları anlara tanıklık ederler hepbirlikte.
Bu arada söylediniz o zaman Rüzgar'a siz??

Unknown dedi ki...

Valla kardeş sahibi olmakla ilgili yazabileceğim sayfalarca sözüm var. Hem iki kardeş büyümüş biri olarak, hem iki çocuk sahibi bir anne olarak özeti şudur ki; kardeşe sahip olmak hem çok zor hem çok keyifli. Selene hamileliğimden beri okuduğum her makaleye ve Dafneyle gittiğimiz her uzmana dayanarak söylüyorum, arayı çok açmadan yapmakla iyi ettiniz. Çok yakın yaşlar kıskançlığın tavan yaptıgı donem. Ara çok açılınca da buyuk cocuk küçüğün bakıcısı rolünde oluyor kardeşten ziyade. İnsallah seninkilerin de çoook güzel bir bağları olur. İki cocuk büyütmenin zorluğunu gözüne sokmaya çalışan zihniyete lafım yok, gercekten zor. Ama cocuk sevgisini de iki katına çıkaracağını bilmek her şeyi güzel kılıyor bence :)

SadeAnne dedi ki...

İki çocuk annesinden böyle olumlu yorumlar duymayalı çok oldu sanırım. Herkes kötü yanlarından bahsedip moral bozuyor. Zor olduğunu çok iyi tahmin ediyorum, ki tek çocuk bile kolay değilken bunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Umarım zorluğuna da güç verir Allah. En önemlisi sağlık olsun, gerisi bir yerde bitiyor sonuçta. En az 3-4 yıl zorlanacağımı bilerek çıktım bu yola :)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News