http-equiv='refresh'/>

20 Temmuz 2012 Cuma

Enstrümanların Sultanı

Zaten kötü olan uykularımız için yeni bir tehdit daha eklendi: Ramazan davulcusu. Saat 3 gibi bizim mahallede sesi duyuldu. Kendi sesi değil, davulununkiyle. Eskiden hiç duymazdım. Ne derin uyurmuşum. Şimdi öyle mi? Yoldan gürültülü bir araba geçse duyuyorum nerdeyse. İşlevini yerine getirdi bizim mahallenin davulcusu. Onun sayesinde uyandık ve ezan okunduğunda dişlerimizi fırçalıyorduk. Demek ki alarma kalsa apar topar hareket etmemiz gerekecekmiş. Tam zamanında geldi yani. Eskiden sahur saat 5 gibi olurdu ve anne evindeyken davulcu ısrarla 3 civarı göreve çıkardı. Sesini duyduysak da uyandığımızla kalırdık. Ne yapsın, bir an önce işini yapıp evine gitmek istiyordur adamcağız.

Ramazan davulcusu deyince aklıma bir de öğrenci evindeyken kapımıza bırakılan kağıtlar geliyor. Kağıdın üzerinde o civarda gezen davulcuların fotoğraflarını basmışlar ve tabi bir de isimleri yazıyor. 1 ay boyunca sesini duyduğun davulcunun kim olduğunu merak etmiyor musun dercesine :) Bayram öncesi kapıları gezerler bir de değil mi? Gönüllerden kopan bahşişleri kabul etmek için. Emeğinin karşığını bulabilme umuduyla.

Her iş zor, hepsinde çok emek var. Artık cep telefonlarının alarmları ile hangi gün kaçta uyanmak istediğimizi tekrar tekrar uğraşmadan tek seferde yapabiliyoruz. Böylesi teknolojik bir dünyada artık davul sesiyle uyandırılma gereği anlamını yitirdi. Kendileri bile okudukları manileri unutmuşlardır belki. Her şeye rağmen bir gelenek yaşatılsın deniyor işte. Bir ara tartışmalar vardı, Ramazan davulculuğu kaldırılsın diye. Belki bu sene de olmuştur bilmiyorum. Eda’yı uyandırmadığı sürece benim için dert değil gecenin bir saati sokakta oluşan bu ses. Eda da alışsın, o kadar şeye uyanmasın elbet ama bizim uykularımız başlı başına sorunluyken bunu diyemiyorum henüz.



Rüya, sıcak, düzen değişikliği derken Eda’nın uyku problematiğine bir yenisi daha eklendi ben bir bunu biliyorum. Ne yapsam fotoğraf gelmesini beklemeden gidip davulcumuzu bulsam da konuşsam mı, bizi bu sene muaf tutun, rotanızdan bizim sokağı çıkarın mı desem?

Şaka bir yana Ramazan herkes için hayırlı ve sağlıklı geçsin. Tekrarlarını görebileceğimiz bir Ramazan olsun inşallah.

HB

2 yorum:

AdanınAnnesi dedi ki...

Dün gece davulun sesini duymamla Ada'nın odasının kapısı kapatmam bir oldu. İnan bende Ada uyanacak diye nasıl korktum :) Yazdıklarına tamamen katılıyorum bizim sokaktanda gecmeseler olur :)
Bence bu tür adetler kaldırılmamasın, hernekadar biz anneler davul sesinden strese girsek te :)

Hayırlı Ramazanlar canım..

SadeAnne dedi ki...

Camlar açık olduğu için içeri geliyor ses ve her gece mutlaka uyandırıyor Eda'yı. Uyanıp uyansa canıma minnet de her uyanış bir ağlama krizi. Yaz daha zor geçiyor bu açıdan. Kışın camlar kapalı, ses bari içeri girmiyor.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News