http-equiv='refresh'/>

30 Nisan 2012 Pazartesi

İnci dişler


Diş fırçalama çocukken kazanılması gereken alışkanlıkların başında geliyor. 1 yaş bile beklenmeden bebek diş fırçasıyla tanıştırılabilir. Bu süre ne kadar erken olursa o kadar iyi. Ben de bu düşünceyle Eda için parmak fırçalardan ve bebek mağazalarında satılan diş macunlarından almıştım. Pek kullanmadım ve ihmal ettim aslında. Yemeklerden sonra su içirmek ağız bakımı için yaptığımız tek şeydi.
15 aylıkken marketlede satılan çocuk fırçalarından aldım. Düzenli olmasa da ara sıra diş macunu sıkmadan sadece öğrensin diye eline veriyordum. Kendince fırçalamaya çalışıyordu. Birkaç gündür düzenli olarak her gece yatmadan çok az macun sıkarak (çocuk macunu) önce ben fırçalıyorum, sonra ona verip kendisinin yapmasını istiyorum. Düzgün yapamıyor elbette; yine de olduğu kadarı yeter. En azından alışkanlığı kazanması için iyi oluyor. Diş macununu çocuklar için önermiyorlar fakat leblebiden bile ufacık bir şeyin çok zararı olacağını sanmıyorum ben.
Alışkanlık haline gelme amacı dışında ağız temizliği ve sağlığı için de önemli. Süt dişleri kalıcı dişlerimize oranla daha fazla organik madde içeriyormuş. O nedenle de çürümeleri daha kolaymış. Özellikle gece beslenmesini sürdüren bebeklerin dişleri daha çok tehlike altında. Gece süt içen bebeklere beslenmenin ardından su verilebilir belki.




Kısa kısa..

1.Diş temizliğine 6.aydan sonra tülbent ile başlanabilir (ıslak tülbenti parmağa sararak)
2.Çürüyen ve zamanından önce kaybedilen dişler arkasından gelen kalıcı dişleri de bozabilir, çocuğun konuşma biçiminde değişikliklere yol açabilir.
3.Annenin de aynı anda dişlerini fırçalaması çocuğu diş fırçalamaya heveslendirebilir. (Bizde öyle olmuştu, Eda ben dişlerimi fırçalarken sürekli kendisi de fırçasını istiyordu)
4.Uyumadan hemen önce fırçalanması uyku rutininin sağlanması için de faydalı olabilir.
5.Diş fırçalama süresini çok kısa tutmamalı. Bu da nasıl alışılırsa öyle gidiyor çünkü. Ben dişlerimi yeterli süre fırçaladığımı düşünürdüm. Süre tutan elektrikli fırça kullanmaya başladıktan sonra öyle olmadığını anladım. 2 dakika bitmek bilmiyor.

Kaynaklar:
1
2


2 yaşından sonra bir pedodontiste götürmeli çocukları. Biz doktorları çok severiz zaten, odaya girdiğimiz anda çığlıklar başladığı için Eda’nın dişlerini doktora nasıl göstereceğini merak ediyorum. Üstelik herkesin korkusu olan koltuk o odada duruyorsa. Amcası diş hekimi olduğu için ağlatmadan muayene etmenin bir yolunu bulur belki :)
Yavrucuklara sağlıklı, bembeyaz dişler dilerim. Tabi anne ve babalarına da...

HB

2 yorum:

Filiz dedi ki...

bende beyza ya çok küçük yaşta edindirdim diş fırçalama alışkanlığını, bizde çocuklar için olan diş macunlarından kullandık, sonradan öğrendim içindeki güzel tatdan olayı bunlar daha da zararlıymıi zaten o yasak bu zararlı bizde şaşırdık ne yapacağımızı, senin gibi bende varla yok arası azıcık sürmesine izin vererek fırçalattırıyorum. Birde doktorumuz bebeklerde yatmadan önce süt içtiyse diş fırçalamak istemeye bilir, minik bir parça peynir yedirin dişlerini temizler demişti :)

SadeAnne dedi ki...

Peyniri ilk kez duydum,iyiymiş..
Son günlerde diş macunu kullanmadan fırçalamaya başladım. Sadece fırça yardımıyla temizlese ve alışkanlık kazansa yeterli olur bence.
2,5-3 yaşından sonra macun kullanmasında sakınca yokmuş zaten.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News