http-equiv='refresh'/>

14 Nisan 2015 Salı

Bir lohusanın sevgili misafirlerine seslenişi

Bizi ziyarete gelen misafirlerimizden birkaç ricada bulunmak istiyorum. Sağolsunlar düşünüp, yorulup bizleri görmeye gelmişler fakat bir lohusa misafirliği sıradan bir ziyarete benzemez. Anne ve bebek doğumdan sonraki 40 gün boyunca dışarı çıkmamalıdır der eskiler. Şimdi buna uyan yok pek ama böyle denmesinin bir sebebi olmalı. Yenidoğanın ve annenin dışarıda hasta olmasını, nazara gelmesini engellemek bunun altında yatan neden. Dışarı çıkmayan bu ikili aslında eve gelenlerle dışarı çıkmış kadar oluyor.
-O nedenle ilk kural gelen misafirin ellerini yıkaması olmalı. Buna dikkat eden o kadar az kişi gördüm ki. Oysa 2 dakika süren, maliyetsiz bir iş. Ben zaten evden geliyorum, bir yere dokunmadım diye düşünülüyor olabilir. Ama en iyi ihtimalle gelirken asansör kapısına dokunuluyor ve gece komşularımın öksürme seslerini duyabiliyorum. Abarttığım düşünülebilir ancak doğum yapmış kadınların bünyesi diğerlerine göre çok daha hassas. Üstüne bir de uykusuzluğun getirdiği zayıflık var. 2 gündür nezleyim. Gece boyu kas ağrısı ve akan bir burunla ayakta durmak gerçekten ekstra zor oluyor. İlaç kullanamamak dert değil de bebeğe de bulaştırırım korkusu hepsinden kötü. O nedenle eve her girenin elini yıkamasını istemek bence hiç ayıp değil. Gönül rahatlığıyla istiyorum.
-Gelenlerin neredeyse tümü Aden’e hediye aldıysa büyük kızımı da düşünmüş ve ona da bir şeyler getirmiş. Ya da almayanlar da Eda yokken verdiler hep hediyelerini.  Abla ve abinin kötü hissetmemesi için buna dikkat etmek önemli bence.
-Ben (hasta olmadan önce) Aden’i bol bol koklayıp öpüyordum. Ben biraz haşin seviyorum çocuklarımı. Ama annem bile öpmeye kıyamıyor daha. Dolayısıyla gelenler de öpmesin istiyorum. Eldivenleri ellerini öpmek de buna dahil. Çocuk ellerini ağzına sokabiliyor ve “dur şu eldiveni çıkarayım” demiyor tabi bunu yaparken.
Misafirlerimin başımın üstünde yeri var ama bakın 3 tanecik madde yazdım, zor mu ki bunlara uymak…


HB

2 yorum:

Unknown dedi ki...

cok haklısın Haticecim. cok basit ve cok anlamlı istekler bunlar. Ama bunlara dikkat eden o kadar az ki dedigin gibi. kimi boyle ortamları yaşamadıgı için bilmezliğinden boyle yaparken, kimi de kendi yaşanmışlığının acısını cıkartıyor sanki. ben çektim bunları, o da ceksin napayım umursamazlıgı var. dogumhaneden yeni cıkmış halimle, daha bebegimi kucagıma alamadan misafirlere karışmışlığımı hatırlıyorum iki kızımda da :(
ben Dafne sebebiyle sık sık dısarı cıkmıstım ve Seleni de cıkarmak zorunda kalmıştım. fakat açıkca belirtmis ve eve kimseyi kabul etmemiştim ilk ay boyunca. Gittigin yere hazırlıklı gidiyorsun cunku ama geleni pek de kontrol edemiyorsun.
umarım bu dönemi fiziksel ve psikolojik olarak en az hasarla atlatırsınız canım. bol zencefil, bol uyku, bol süt diliyorum :)

SadeAnne dedi ki...

Canım ne diyim, nezle oldum ve maske takarak çocuğumu kucaklıyorum. Uyuz bi durum. Keşke bilinçli olsa herkes.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News