http-equiv='refresh'/>

12 Ocak 2015 Pazartesi

Pizza Canavarlarına

“Voglio mangiare pizza” Eda’ya bir zamanlar İtalya’ya giderse aç kalmaması için öğrettiğimiz bir cümleydi. Pizzayı ailece seviyoruz. Bursa’da Siesta ve Dababa gibi İtalyan usulü yapan yerler var, çok da leziz oluyor. Ama ben sevdiğim lezzetleri evde yapınca mutlu olan kişilerdenim. Bu zamana kadar nasıl denemedim bilmiyorum ama Pazar günü bir ilk olsun istedim.
İnternette bulduğum hamur tariflerinin bir çoğu hoşuma gitmedi. Kapkalın hamuru sevmiyorum pizzada.
Hamur için burada yazan tarifi uyguladım. Çok da kıvamında, güzel oldu.

Pizza hamuru:
3 bardak un
1 kaşık tuz
1 bardak ılık su
1 paket kuru maya (tarifi gördüğüm sitede yaş maya kullanılmıştı, ben evde olmadığından kuru kullandım)
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Un ve tuzu bir kapta karıştırdım. Kuru maya kullandığım için bu kaba mayayı ilave ettim. Ayrı bir yerde ılık su içinde balı erittim, arkasından zeytinyağı ekledim. Sonra un karışımını tezgaha dökerek ortasını açtım ve yavaş yavaş suyu ilave ettim. Tezgahta bu malzemeleri yoğurdum ve ele yapışmayan kıvama gelince üzerini nemli bir bezle örtüp, sofra beziyle de tekrar üstünü kapattım. 1,5 saat kadar hamuru dinlendirdim. Sonra hamuru ikiye ayırdım ve tekrar 1 saat dinlenmeye bıraktım.


Eda'nın eli bulaşmasa olmazdı




Domates sosu:
1 bardak domates püresi
1 diş sarımsak

Hamur uzunca süre dinlenirken bir yandan da domates sosunu hazırladım. Kavanozdaki doğrama domateslerden püre yaptım. İçine sarımsak ekleyerek ocakta biraz pişirdim. Tabi ben domatesi biraz abartmışım, malzeme fazla geldi. 1 bardak çok rahat yetecektir.








Buzluğa giden kısım



Hamurlar dinlendikten sonra parçanın 1 tanesini streçleyip buzluğa kaldırdım. Bu şekilde yine pizza yapacağım zaman 1-2 saat önden oda sıcaklığına çıkarıp kullanabileceğim.
Fırını max sıcaklığa getirerek önden ısıttım. Kullanacağım hamuru unladığım tezgahta açtım. Ben ince hamur sevdiğim için epeyce incelttim ama bu sefer de şekli kaydı biraz. O benim beceriksizliğim tabi. Fırın tepsisini ince bir tabaka zeytinyağı ile yağladım. Üzerine açtığım hamuru aldım. Fırça ile domates sosunu sürdüm. Üzerini nasıl süsleyeceğiniz size kalmış. Ben bolca kaşar rendeledim. Sonra birkaç parça labne peyniri ekledim. Kabuklarını soyduğum zeytin parçalarını ve sucukları dizdim. Süslemeler bittikten sonra fırına verdim. 6-7 dakika içinde pizzamız hazırdı.



Tadı nefisti ve ilk kez kenarlarını bırakmadan pizzamı bitirdim. Çünkü hamuru ince ve çıtır çıtırdı. Bir dahaki denemeyi pastırmalı yapmayı düşünüyoruz. Fesleğenli, mozarellalı, biberli, patlıcanlı.. çok fazla alternatif var aslında.


HB

4 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Yarin pizza yapmayi düsünürken bunu görmem iyi oldu,roka ve maskarpone kullanmadim hic ama bu almanlarda ince bir hamura malzemeyi yaymadan önce krem peynir sürüyorlar ve öylede güzel ve lezzetli bisi cikiyor ortaya, benim yaptigim hamurda da seker var bir Italyan is arkadasim vermisti tarifini,ince kitir kitir oluyor gercekten,sizinde ellerinize saglik hanimlar!

Unknown dedi ki...

bende denicem hatta bugün kü menüyü değiştirip bunu yapmaya karar verdim :)
sağolasın.

Unknown dedi ki...

ellerine saglık sahane gozukuyor. bu aralar biz de pizzaya taktık. ben senin kiş tarifinden yapıyordum. hamur buyuk oldugu icin iki farklı pizza cıkıyordu. ama simdi bu kıtır tarifi deneyecegim :)

SadeAnne dedi ki...

Bir Terazi Kızı; teşekkür ederiz. Blogda varsa ona da bir bakayım :)

Sezo bigo; ayy ne güzel, yaptın mı acaba beğendin mi merak ettim :)

Burcu; sağol canım. Bu hamurdan da 2 tane çıkıyor. Ben bir tanesini buzluğa attım. Ama bu sefer de hepimiz tıka basa doymadık. En çok ben yediğim için Bahadır'a azıcık kaldı :))

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News