http-equiv='refresh'/>

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Oto koltuğu nerede olmalı?

1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği ile oto koltuğu zorunlu hale geldi. 36 kg’dan az ağırlığa sahip çocukların oto koltuğu olmadan arabada seyahat etmesinin cezası olduğunu biliyoruz hepimiz artık. Bilgi eksikliğimiz bu koltuğun arabada yer alacağı konumla alakalı. En azından benim öyle. Oto koltuğu alırken tek dikkat ettiğim şey uluslararası standartlara uygun olup olmadığıydı. Bunun dışında bir de acaba 9-36 mı yoksa 9-18 kg aralığını mı tercih etmeliyiz diye düşünmüştüm. Oysa sonradan farkına vardım ki önemli bir kriteri atlamışım. Çocuğun ters yönde oturması onun için daha güvenliymiş ve bu şekilde geriye dönük olarak tasarlanmış oto koltukları da piyasada mevcutmuş. Bunu tamamen gözardı etmişim.

Biz, koltuğumuzu en güvenli yer sürücünün çaprazı diye bildiğimiz için oraya monte etmiştik. Aracı sürerken Eda yalnızsa ona ulaşmak da daha kolay olacaktı böylelikle. Yine de benim yüzde yüz içim rahat değildi. Eda bu yaşa gelmiş olmasına rağmen hala dışarıyı da pek göremiyor koltuğundan. Bunda bizim arabanın etkisi çok büyük fakat bir de koltuğu alçak kaldığı için yavrucum sadece gökyüzü, ağaç seyrediyor neredeyse. Bu nedenle acaba ortaya mı alsak koltuğu diye düşündük. Bir yandan güvenli mi ya da klima ortadayken çok mu çarpar karşıdan gibi soruları tam netleştiremediğimiz için değiştirmeden geçirdik bu yazı. Derken Dr.Gökhan Beyin bu twitini gördüm ve konu kafamda tekrar yer etmeye başladı.



Ardından twitterda “oto koltuğu için en güvenli konum neresi” diye soruyu sorduğumda birçok anneden çeşitli cevaplar geldi. Hepsi de istatistiklere göre verilen bilgilere, uzman görüşlerine, izledikleri belgesellere veya okudukları araştırmalara göre bildiklerini paylaştılar sağolsunlar. Buna rağmen 12 kişi arka orta koltuğun, 5 kişi sağ arka koltuğun, 4 kişi sol arkanın, yine 4 kişi de yeri farketmeksizin arka koltuğun güvenli olduğunu söyledi. Her birinin gerekçesi farklı ve aslında mantıklı da. Mesela sol arka diyenler kaza anında sürücünün refleksle kendini korumaya alacağı ve o hattın daha güvenli olduğunu söylüyor. Sağ arka diyenler kaldırım tarafından indirilmesi gerektiği için yol tarafını kullanmamak gerek diyor. Orta diyen çoğunluk ise darbelerin burada en az alınacağı gerekçesiyle bu şekilde söylüyor. Orta koltuk güvenli gelmiyor diyenler; kaza ile camların engelle karşılaşmaksızın buraya geleceğinden endişe ediyor. Hepsi haklı. Peki hangi kriter daha önemli?

1.Beni aydınlatan kişilerin bir kısmının belirttiği gibi bu arabaya göre de değişebilen bir şey. En güvenli yer arka orta olabilir; ancak arabamız buna uygun olmayabilir. Dolayısıyla araba alırken oto koltuğu için en uygun ve güvenli yerin neresi olduğunu da sormak gerek artık.
2.Ayrıca önemli bir konu da, oto koltuğu alırken kullanma klavuzunun mutlaka okunması gerektiği.
3.Aktif hava yastığı bulunan koltuğa kurulum yapılmamalı.
4.Ön koltuk asla oto koltuğu olarak kullanılmamalı.
5.Aldığımız oto koltuğu Avrupa Birliği Standartlarına uygun olmalı ki bu belli güvenlik standartlarını sağladığını ve çarpışma testlerinden geçtiğini gösterir. (Yeriyle alakası yok ama yine de atlamamak lazım.)


Konuyla ilgili çok sayıda sayfa var. Ben birkaç tanesine göz attım. Okumak isteyenler olursa burada linkleri var:

http://www.childcarseats.org.uk/law/index.htm (Avrupa’da uygulanan kurallarla ilgili)

http://children.webmd.com/news/20080507/safest-spot-for-babys-car-seat  ( 3 yaş altındaki çocuklarda orta kısmın en güvenli yer olduğundan bahsediyor)




Yeri, biçimi, özelliği ne olursa olsun çocuk belli bir yaşa gelene kadar bu koltuğa mutlaka oturmalı. “Kısa mesafede bir şey olmaz” yanlışı çok yapılıyor. Biz bile yaptık birkaç defa, şimdi asla müsade etmiyorum. Özellikle büyükler bu konuda bizden daha rahat. Onlar bizi koltukla falan değil basbayağı kucakta taşıdılar çünkü yıllarca. Bu zorunluluğun gelmesi çok iyi oldu. Yasadan da ziyade çocuğumuzun güvende olması için mutlaka kendi koltuğuna oturtmalıyız.

Biz burada koltuğun yerini tartışırken Antalya dönüşü bir sürü arabada çocuğun annesinin kucağında olduğunu görünce söyleyecek bir şey bulamadım. Anne kucağında ve ön koltukta olanlar, arka tarafta camdan kafasını dışarıya çıkaranlar görmek çok zor değil ülkemizde. Beni dumur edeni yine Antalya’dan dönüş yolunda motorsiklete binmiş bir aileydi. Baba önde motoru kullanıyor, anne arkasında, aralarında da 4-5 yaşlarında bir çocuk. Hiçbirinde kask yok, çocuk atlet ve şortla. Güvenliği de geçtim, çocuğun üşüyeceğini de mi düşünmüyor? Anlamak hiç mümkün değil, zorlamaya gerek yok.

Çocuk ağlasa da yol kısacık da olsa çocuklarımızı oto koltuğuna oturtmamız şart. İnşallah koltuğu, yerini, vs hiçbir şekilde test etme, güvenliğini sorgulama zorunluluğumuz olmaz. Allah kazalardan korusun. Bizimki sadece bir önlem.

HB

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Avrupa için geçerli olan koşular ne yazıkki TR de anlamsız kalabiliyor Haticecim. Kazasız, şehiriçi seyahatlerde bile o kadar ani frenler yapıyoruz ki, orta koltuk kesinlikle mantıklı gelmedi bana. Trafik kurallarına uyulan ve kazaların darbelerle olduğu ülkeler için belki mantıklı ama TR'de otobanda bile karşına koyun sürüsü çıkabiliyor! O yüzden ben kesinlikle sürücü çaprazı diyorum. Ve kızlar koltuklara sığabildiği sürece (kilo problem olmayacak gibi duruyor malesef) de ters yönde gitmeye devam. Zaten halen şöfor dışında biri olmadan şehir içinde bile bir yerden bir yere seyahat edemiyoruz! (Çalıböceği)

AdanınAnnesi dedi ki...

Bende sağ arka koltuk diye biliyorum, sürücün çaprazı yani. İyice aklım karıştı suanda!

SadeAnne dedi ki...

Çalıböceği; çok haklısın canım. Mesela Amerika'da her eyalet için geçerli olan ayrı kurallar var. Ülke içinde bile değişebilirken bizde tamamen farklı olması çok normal. Genel geçer bir kural olmalı bizim ülkemiz için de. Çünkü annelerin kafası karışık. Yani öyle bir kural varsa bile biz bilmiyoruz. İkimiz de sürücü çaprazı en güvenli yer BENCE diyoruz. Bu konu biraz ikinci planda kalmış sanırım yasa çıkarılırken. Bir oto koltuğunun kullanılıyor olması daha önemli ki haksız da değiller ne yazık ki kullanmayanlar da var anlattığım gibi bir sürü.


Adanın Annesi; bizimki de orada hala. Değiştirmeyeceğim sanırım. Allah kazalardan korusun. Umarım yeterince güvendedirler.

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News