http-equiv='refresh'/>

6 Aralık 2011 Salı

Sağlık için şarap

Dün gelen ilginç bir mail hakkında yazmak istiyorum. Şarap sevenler dikkat!
Önce gelen maili değiştirmeden aktarıyorum. Yazan kişinin kim olduğu hakkında bilgim yok; fakat sure ve meali ortada. Şarabın faydalarıyla ilgili son zamanlarda yapılan bilimsel açıklamalar da mantıklı geliyor. Neyse önce şu yazıya yer verelim.

Rabbim sen ne büyüksün...
Kuran'da yazılı mucizeyi bilim 2006'da keşfetti!..
Aslında bu iki yazıyı ard arda okumam da bir mucizevi tesadüf müydü, acaba?...

Fikret Otyam'dan gelen faksı okudum önce... Yaşamdan Dakikalar ekibi ile Antalya'ya gidecektik ertesi sabah... Koca Otyam bizi Geyik Dağı’ndaki evine davet ediyordu... “Muhabbet hitamında dağa çıkmanızı ve billur sular eşliğinde cennet demi şarap ve dahi üzüm suyundan mamul dem alalım o dem ki, Kuran-ı Kerim'in Nahl Suresi 67'inci ayetinde aynen şöyledir:

"Hurmalıkların meyvelerinden, üzümlerden de sarhoş edici bir içecek ve güzel bir rızık elde edersiniz. İşte bunda, aklını işleten bir topluluk için kesin bir mucize vardır." (Çeviri: Prof. Yaşar Nuri Öztürk)

Fikret Ağabey 65 yıldır demlenir bilirim... 'Şaka yapmış olmalı' dedim... Evde çeşitli Kuran mealleri var. Açtım... Yaşar Nuri Hoca aynen böyle çevirmiş...

Elmalılı Hamdi Hoca’nın meali de üç aşağı beş yukarı böyle... Üzümlerden sarhoş edici bir içecek.. Aklını işleten toplum için 'kesin' bir mucize...

* * * * *

Uzandım divana her günkü gibi, gazeteleri okuyacağım... En üstte Herald Tribune var... Bir başlık hemen dikkatimi çekti...

'Şaraptaki madde bol kalorili yemeklerin kötü etkilerini önlüyor..'

Bir nefeste okudum yazıyı...
Harvard Tıp Okulu ve Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsü araştırmacıları, kırmızı şarapta bulunan resveratrol denen doğal maddenin zengin kalorili ve bol yağlı yemeklerin kötü etkilerini yok ettiğini ve ömrü uzattığını keşfetmişler.

Habere göre...
Her gün düzenli alınan resveratrol, son yıllarda hızla artan obezite/şişmanlık kaynaklı rahatsızlıklar, hatta ölümlerin çaresi oluyor. Resveratrol üzümün kabuğunda, dolayısı ile kırmızı şarapta bulunan bir madde ve bu madde, ünlü bilim dünyasında 'Fransız Paradoksu' diye bilinen çelişkinin büyük anlamda çözümü… Fransızlar dünyanın en zengin ve en yağlı yemeklerini yiyen millet oldukları halde, Amerikalılara göre çok daha az kalp hastalıklarına yakalanıyorlar.

Neden?...

İşte bundan... Her yemekte içtikleri kırmızı şaraptaki resveratrol, bol yağlı, bol kalorili yemeklerinin kötü etkisini yok ediyor. Araştırmacılar bir gurup deney faresini, yüzde 60'ı yağlardan oluşan bir diyetle beslediler. Fareler, fare türü için orta yaş demek olan, bir yaşındaydılar. Beklendiği gibi fareler bir süre sonra şeker hastası oldular, karaciğerleri büyüdü ve standart beslenen farelere göre daha erken ölmeye başladılar. Bir başka grup fare de aynı diyetle beslendiler, ama onlara ayni zamanda büyük dozlarda resveratrol verildi.. Bu fareler de normalin üstünde şişmanladılar. Ne var ki bunların kan şekerlerinde ve insilün üretimlerinde değişme olmadı. Şeker hastası olmadılar. Karaciğerleri büyümedi. En önemlisi şaraptaki bu madde farelerin hayatını çok keskin bir şekilde uzattı. Resveratrol alan fareler, normal beslenen ve normal yaşam süren farelerden de daha uzun yaşadılar.

Yani...
Bu fareler, sağlıklarından hiçbir bedel ödemeden, en sevdikleri, en güzel, en lezzetli, en yağlı yemekleri istedikleri kadar yediler Üstelik normal beslenen farelere göre daha uzun yaşadılar.

Araştırmacılar resveratrolun farelerin fiziksel yaşam kalitelerine nasıl etki ettiğine de baktılar. Farelerin denge ve fiziksel gücünü deneyen bir test var. Dönen bir çubuk üzerinde düşmeden yürüme süreleri ölçülüyor. Resveratrol alan fareler yaşlandıkça daha başarılı olmaya başladılar ve normal beslenen genç farelerle aynı formu muhafaza ettiler.

Merak edip başka kaynaklara daldım… Kırmızı şaraptaki bu doğal madde, sadece ömrü uzatmakla kalmıyor... Kansere karşı, Virüs hastalıklarına karşı, Ateşli, iltihaplı hastalıklara karşı, Sinirlerin ve sinir sisteminin muhafızı... Yani her derde deva tam bir mucize madde bu... Bu konulardaki çalışmalar da hızla devam ediyor. Uzmanlar farelerden alınan sonuçların insanlar için de geçerli olacağını düşünüyorlar... Ama şimdilik aşılması gereken çok şey var... Bir defa doz... Kırmızı şarabın litresinde 1,5 ile 3 miligram resveratrol var. Farelerle aynı etki için normal kiloda bir insanin günde 10 ile 20 şişe arası şarap içmesi lazım. Bu kadar fazla alkol alındığında resveratrolun etkisi ne olur, bilinmiyor...

Benim bildiğim, Nahl suresinin 67'inci ayetinde haber verilen "Kesin mucize"nin "Aklını işleten topluluk" tarafından nihayet keşfedildiği... Bu mucizeyi çözmek için 2006 yılını bekleyen bilim, resvetrol hapını da herhalde kısa zamanda gerçekleştirir...

İnsanlar yüzyıllardan beri şarap kadehlerini tokuştururken boşuna 'Sağlığınıza' demiyorlarmış… Gerçekten sağlıklarına içiyorlarmış meğer!..
Şarap severlere sevgi ve saygılar...

Aydın Yılmaz

* * *
Benden Muhammed Mustafa'ya saygı ve selam:
Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam:
Neden Yüce Efendimizin buyruklarında
Ekşi ayran helal da güzelim şarap haram?
* * *
Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber;
Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder:
Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki
Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer."

Eski Yunan kültürüne bakarsak; Eflatun’un ‘az içilen şarap ilaç gibidir, yaşlıları gençleştiri hastaları iyileştirir ‘ sözü şarabın daha o zamanlarda dahi sağlıkla bağdaştırıldığını gösteriyor. Elbette kararında, yeterli ölçüde içildiği sürece bir faydadan söz edilebilir.

Yazıda da bahsedilmiş biraz; kadeh tokuştururken İspanyollar “salud” derler. ‘Sağlığınıza’ anlamına gelir. Aynı kelimeyi bizdeki “çok yaşa” yerine de kullanırlar. Kadeh tokuştururken niye böyle söylediklerini şimdi anlıyorum. Yine de şarap dışındaki içkilerde pek uygun kaçmıyor J




Doğrusu bu haber beni mutlu etti. Şarap hem içimi çok keyifli bir içki hem de lezzetli. Hele bir de kaliteli bir şaraba denk geldiyseniz.. Şarap uzmanıyım sanki de..Çoğu benim için güzel aslında. Hatta Bozcaada, Elazığ gibi kendi memleketimizde üretilenler de gayet kaliteli bence. Yine de ev yapımı şarapların verdiği yumuşacık tadı tercih ederim. Bir de kırmızıyı beyaza..

Benim gibi peynir canavarı biri için peynir-şarap ikilisi de vazgeçilmez oluyor. Arada yaptığımız bu keyfi sıklaştırmakta fayda var sanırım. Başka şeyden değil, sağlık için...

HB

4 yorum:

Unknown dedi ki...

ilk fırsatta bu yazıyı uygulamalı olarak kanıtlamalıyız bence :)

SadeAnne dedi ki...

Hemen fırsat yaratalım o zaman :)

Unknown dedi ki...

tadında bırakanlar için sağlık azıtanlar için haram olsa gerek..
Sağlık için günde bir bardak şarap içilmesi gerektiğini yıllar evvel okumuştum ama bunun bizim dinimizde de açıklandığını bilmiyordum...
Güzel bilgilendirme , teşekkürler :)

SadeAnne dedi ki...

Ne demek, ben de yorumunuza teşekkür ederim. Gönül rahatlığıyla icebiliriz artık :))

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News