“Voglio mangiare
pizza” Eda’ya bir zamanlar İtalya’ya giderse aç kalmaması için öğrettiğimiz bir
cümleydi. Pizzayı ailece seviyoruz. Bursa’da Siesta ve Dababa gibi İtalyan
usulü yapan yerler var, çok da leziz oluyor. Ama ben sevdiğim lezzetleri evde
yapınca mutlu olan kişilerdenim. Bu zamana kadar nasıl denemedim bilmiyorum ama
Pazar günü bir ilk olsun istedim.
İnternette bulduğum
hamur tariflerinin bir çoğu hoşuma gitmedi. Kapkalın hamuru sevmiyorum pizzada.
Hamur için burada
yazan tarifi uyguladım. Çok da kıvamında, güzel oldu.
Pizza hamuru:
3 bardak un
1 kaşık tuz
1 bardak ılık
su
1 paket kuru
maya (tarifi gördüğüm sitede yaş maya kullanılmıştı, ben evde olmadığından kuru
kullandım)
1 tatlı kaşığı
bal
1 yemek kaşığı
zeytinyağı
Un ve tuzu bir
kapta karıştırdım. Kuru maya kullandığım için bu kaba mayayı ilave ettim. Ayrı bir
yerde ılık su içinde balı erittim, arkasından zeytinyağı ekledim. Sonra un
karışımını tezgaha dökerek ortasını açtım ve yavaş yavaş suyu ilave ettim. Tezgahta
bu malzemeleri yoğurdum ve ele yapışmayan kıvama gelince üzerini nemli bir bezle
örtüp, sofra beziyle de tekrar üstünü kapattım. 1,5 saat kadar hamuru
dinlendirdim. Sonra hamuru ikiye ayırdım ve tekrar 1 saat dinlenmeye bıraktım.
Eda'nın eli bulaşmasa olmazdı |
Domates sosu:
1 bardak
domates püresi
1 diş sarımsak
Hamur uzunca
süre dinlenirken bir yandan da domates sosunu hazırladım. Kavanozdaki doğrama
domateslerden püre yaptım. İçine sarımsak ekleyerek ocakta biraz pişirdim. Tabi
ben domatesi biraz abartmışım, malzeme fazla geldi. 1 bardak çok rahat
yetecektir.
Buzluğa giden kısım |
Hamurlar
dinlendikten sonra parçanın 1 tanesini streçleyip buzluğa kaldırdım. Bu şekilde
yine pizza yapacağım zaman 1-2 saat önden oda sıcaklığına çıkarıp
kullanabileceğim.
Fırını max
sıcaklığa getirerek önden ısıttım. Kullanacağım hamuru unladığım tezgahta
açtım. Ben ince hamur sevdiğim için epeyce incelttim ama bu sefer de şekli
kaydı biraz. O benim beceriksizliğim tabi. Fırın tepsisini ince bir tabaka
zeytinyağı ile yağladım. Üzerine açtığım hamuru aldım. Fırça ile domates sosunu
sürdüm. Üzerini nasıl süsleyeceğiniz size kalmış. Ben bolca kaşar rendeledim. Sonra
birkaç parça labne peyniri ekledim. Kabuklarını soyduğum zeytin parçalarını ve
sucukları dizdim. Süslemeler bittikten sonra fırına verdim. 6-7 dakika içinde
pizzamız hazırdı.
Tadı nefisti ve
ilk kez kenarlarını bırakmadan pizzamı bitirdim. Çünkü hamuru ince ve çıtır
çıtırdı. Bir dahaki denemeyi pastırmalı yapmayı düşünüyoruz. Fesleğenli,
mozarellalı, biberli, patlıcanlı.. çok fazla alternatif var aslında.
HB
4 yorum:
Yarin pizza yapmayi düsünürken bunu görmem iyi oldu,roka ve maskarpone kullanmadim hic ama bu almanlarda ince bir hamura malzemeyi yaymadan önce krem peynir sürüyorlar ve öylede güzel ve lezzetli bisi cikiyor ortaya, benim yaptigim hamurda da seker var bir Italyan is arkadasim vermisti tarifini,ince kitir kitir oluyor gercekten,sizinde ellerinize saglik hanimlar!
bende denicem hatta bugün kü menüyü değiştirip bunu yapmaya karar verdim :)
sağolasın.
ellerine saglık sahane gozukuyor. bu aralar biz de pizzaya taktık. ben senin kiş tarifinden yapıyordum. hamur buyuk oldugu icin iki farklı pizza cıkıyordu. ama simdi bu kıtır tarifi deneyecegim :)
Bir Terazi Kızı; teşekkür ederiz. Blogda varsa ona da bir bakayım :)
Sezo bigo; ayy ne güzel, yaptın mı acaba beğendin mi merak ettim :)
Burcu; sağol canım. Bu hamurdan da 2 tane çıkıyor. Ben bir tanesini buzluğa attım. Ama bu sefer de hepimiz tıka basa doymadık. En çok ben yediğim için Bahadır'a azıcık kaldı :))
Yorum Gönder