Ben
hariç ailedeki herkes farklı tatlara kapalı insanlar. Mesela Bahadır yıllardır
kerevizi zeytinyağlı yemiş, ona yaptığım sarımsaklı yoğurtlu kereviz salatasını
bir türlü benimsemiyor. Alışkın olduğu tatların dışına çıkmayı pek sevmiyor.
Annem de farklı değil. Refika’nın Mutfağında Pişen Kitaplar serisinden çıkan
Nursen Doğan’ın kitabını almıştım. Bulgurcu teyze olarak da ün yapmış Nursen
Hanımın tariflerinin tamamı bulgur içerikli. Çorbadan mezeye, salatadan tatlıya
kadar her türlü yemeğin içinde yer bulabiliyormuş meğer bulgur. Meze aşığı biri
olarak ilk önce mezeler bölümünden başladım tarifleri uygulamaya. Patlıcanlı
tahinli babagannuş, annemin tepkisi; tahin ve patlıcan mı! Patlıcan ve meze
deyince akla sadece sarımsaklı yoğurtlu közlenmiş patlıcan ile patlıcan herse
geliyor. Ama yapınca da tadını sevdi hanfendi. Biraz yeniliklere açık olalım
ama değil mi…
Denemelere
ilk önce içli köfteden başladım, o da pek hoş oldu. Sadece hamurunu biraz daha
ince tutmam gerekiyormuş. Yine de ilk deneme için fena değildi. Nursen Doğan’ın
bulgurlu tariflerinin devamı için kitabı mutlaka edinmelisiniz. Hem sağlıklı
tarifler, hem çok lezzetli. Ölçüleri de, iki denemeden sonra emin oldum ki
gayet yerinde. Malzeme olarak da çok kolay ulaşabileceğimiz, genelde
mutfağımızda bulundurduğumuz malzemeler kullanılmış.
Bulgurun
hayatımızdaki yerini arttırmalıyız diyerek aldığım “Bulgurun Halleri”ni çok
başarılı buldum. Bu arada kitap görsel olarak da çok iç açıcı, hem yemek
fotoğrafları hem de Refika ve Nursen hanımın fotoğrafları birbirinden güzel.
Nursen Doğan tariflerinin yanında anılarını da paylaşmış bolca. Hatta bazı
sayfalarda tarifleri anısıyla birlikte okuyabiliyorsunuz.
HB
6 yorum:
Bulgurun pilav olmaktan başka marifetleri de varmış demek...Yaptıklarınız da çok lezzetli görünüyorlar....Ben de yeni şeyleri denemeyi çok severim, en iyisi kitabı edinmek :)
Paylaşım için teşekkürler..
ellerine saglık canım. yeni seyler denemenin keyfi de ayrı degil mi:)
ben de bulguru cok severim, ozellikle bu donemde sut yapsın diye yrmem lazım ama bizim beyaz pilav tutkunu baba-kızı ikna edemiyorum :)
afiyet olsun...fotoğraflar yutkunmama sebep oldu bu saatte :)
bende bulguru çok severim ama tahinle düşünemiyorum şuan...
Buarada Nursen Hanım Elif Doğan'ın kayınvalidesimiydi?
@Burcunun Dünyası; ben teşekkür ederim asıl. Bence de alıp deneyin, neler yapılıyormuş meğer bulgurla. Tatlılar bile var öyle söyliyeyim.
@Burcu Bilir; aslında ben de pirinç düşkünüyüm ama en azından mesela dolmaya karışık koymaya başladım. Böyle böyle pirinci epeyce yemeklerden çıkarmak lazım.
@AdanınAnnesi;teşekkür ederim :) evet ta kendisi :))
Ellerine sağlık SadeAnne. Çok güzel yapmışsın. yemeklerimi denedikçe fotoğraflarını paylaş benimle lütfen! Yeniliklere açık olmak lazım. Bizden çok önceleri bildiğimiz yemekleri yaratanlar da yenilik yapmıştı değilmi'?..Torunlarıma söylediğim gibi..''try this maybe like it!'' deneyin belki seversiniz. sevgiler . Nursen Doğan
Ne şekersiniz. Torunlarınız çok şanslı sizin gibi bir büyükanneye sahip oldukları için. Tariflerinizi sırayla denemek için sabırsızlanıyorum, mutlaka paylaşırım. Çok sağolun. Sevgiler...
Yorum Gönder