http-equiv='refresh'/>

22 Temmuz 2014 Salı

Oto koltuğu seçimi ve kullanımı

Oto koltuğunun kullanım gerekliliği konusunda çok netim. Arabada kucakta veya ayakta seyahat eden çocukları gördükçe kan beynime sıçrıyor. Ancak bu genel kural altında uyulması gereken bir çok detay nokta var. Örneğin bir tanesi hakkında daha önce yazmıştım. Bunun yanı sıra oto koltuğu doğru kullanımı da önemli ki biz uzun süredir bunu yapamıyorduk. Anlatmak istediğim şu; Eda oto koltuğunun iki yandan geçirilen emniyet kemerini kesinlikle takmak istemiyordu ve kemeri sadece belinden bağlatmamıza müsaade ediyordu. Onu ikna edip bağlasak bile 5 dakika sonra kollarından çıkarmış oluyordu. Yani bir başka deyişle Eda kemerini doğru bağlamadan seyahat ediyordu.
Bu konuda kendimde de suç buluyordum aslında. Çünkü Eda’nın koltuğunu 9-36 kg almıştık ve bunun yerine 9-18 kg almış olsaydık şimdi arabanın emniyet kemerini kullanabileceği modellere geçme şansımız olacaktı. 600 TL’den bahsederken şu an kullandığımızı bir kenara atıp yenisini almaya da kalkışamazdık.

Ama sonra düşündük de “nelere para verilmiyor, çocuğumuzun güvenliği söz konusu ve bu koltuğu güvenli kullanmasını sağlayamıyorsak yenisi almak zorundayız” da karar kıldık. Dün biraz nette araştırma yaptım ve yine kullandığımız markanın 15-36 kg modelini beğendim. Akşam iş çıkışı hemen mağazaya gittik, Eda oturdu denedi, beğendi. Tam alacaktık ki Bahadır şu an kullandığımız modeli incelerken kemerin üzerindeki kumaşın sökülebildiğini keşfetti. Eda kemeri terlettiği gerekçesiyle kollarından geçirmek istemiyordu. Üzerindeki kadife kumaşı çıkarıp salt kemer olarak kullandığımızda problem çıkarmadı ve ona verdiğimiz birkaç günlük deneme süresine güzel bir başlangıç yaptı. Eğer bu şekilde kullanırsa yeni koltuğa gerek kalmayacak.

Şu an kullandığımız koltuk (birkaç ay önce üzerindeki bölümü çıkarıp 2. kademede kullanmaya başladık)

almayı istediğimiz koltuk


Fakat benim içime sinmeyen bir konu daha var ki o da isofix mevzusu. Koltuğumuzu kemerle arabaya sabitliyoruz. Eski arabamızda isofix bağlantısı olmadığı için koltuk alırken öncelikli tercihimiz olmamış. İnsan biraz ileri görüşlü düşünür… Emniyet kemeri ile bağlandığında yeterince güvenli oluyor mu? Cümlenin sonundaki soru işaretleri kafamda da dolaşıyor. Gerçi ürünle ilgili çarpışma testlerini izledim. Sonuçta gerekli kuruluşlardan sertifikaları da almış durumda. Yine de madem araba değişti, koltuğun da ona uygun olması için değişmesi gerekiyor gibi geliyor bana. Henüz tersi için kendi kendimi ikna edemedim. Hala kafam rahat değil kısaca.

Güvenli, kazasız, güzel yolcuklarımız olsun hepimizin.


HB

1 yorum:

SadeAnne dedi ki...

Hoşgeldiniz ;)

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Recent News